Välkommen FC Lahti, i dag bjuds det på show!

Tisdagens motståndare FC Lahti hör till årets överraskningar så här långt och ligger efter åtta matcher på en fjärde plats i ligan med fyra segrar, tre oavgjorda och bara en förlust – borta mot RoPS. På vägen har FC Lahti besegrat både SJK och HJK. Lahti har bibehållits i stort sett intakt jämfört med i fjol då man slutade fyra, mycket tack vare storartat försvarsspel – nästbäst i ligan efter HJK. Tack vare detta får FC Lahti delta i årets kval till Europa League tillsammans med KuPS och Ilves.

Till nyförvärven inför årets liga listar FC Lahti Xhevdet Gela som anslutit från HIFK och den unge ryssen Artem Vjatkin som skolats i Zenit St. Peterburgs reservlag. Bland de äldre spelarna gläds FC Lahti åt att Kalle Taimi och Santeri Hostikka fått visa upp sig i finländska landslaget. Tränaren Toni Korkeakunnas har också sin målbild klar för årets liga: fortsatt spel i Europa!

FC Lahti kommer till Wiklöf Holding Arena med oavgjort resultat från i fredags då matchen mot RoPS, den här gången i Lahtis, slutade 0-0. Tidigare i veckan hade FC Lahti slagit SJK och visar god formkurva.

För hemmalagets del blev det som bekant förlust i senaste matchen i fredags på bortaplan mot KuPS som vann med 2-1. Det är smällar man får ta och i fotbollssammanhang gäller att alltid komma tillbaka, oavsett vad. Sanningen är också, enligt min mening, att IFK egentligen höll emot väldigt bra i Kuopio men hade lite oflyt på de två målen som hemmalaget KuPS lite turartat lyckades göra.

På spelarsidan är läget inte helt klart när denna text skrivs. Sedan tidigare är Philip Mantilla, Gabriel Petrovic och Robin Sid antagligen ur spel. Övriga är redo och hungriga efter fler mål och mer poäng.

IFK Mariehamn är hela Ålands lag och drivs av värdeord som Underhållning, Kamratskap och Spänning, sådana ingredienser som gör livet levande. Fotboll är ett språk som alla förstår och kamratskap är kittet som för samhällen framåt. Spänning vill ingen heller leva utan.

Till tisdagens match mot FC Lahti har IFK Mariehamn riktat några specialutformade inbjudningar. Dels får alla IFK:s ungdomsspelare ta med sig en förälder till matchen och dels har IFK riktat en inbjudan till landskapets och stadens politiker för att berätta om verksamheten som handlar om såväl den breda ungdomsverksamheten som ligaspelet. Det är viktigt att hålla alla så välinformerade som möjligt.

Fotboll och idrott skapar innehåll i samhället och bjuder på ständigt aktuella samtalsämnen. IFK är en värdefull dörröppnare i alla möjliga sammanhang i Finland och bortom. Grönvitt är ett starkt varumärke som inte bara är Ålands stolthet utan även en inspiration för många andra. Vi ska självklart inte vila på gamla framgångar men vi glömmer heller aldrig cupguldet 2015 och ligaguldet 2016. Målet är därför, såklart, att upprepa de bragderna även i framtiden.

Det grönvita tåget har, med undantag, från senaste matchen mot KuPS börjat rulla. Från läktarhåll ska vi göra allt vad vi kan för att den färden inte stannar förrän ligan är färdigspelad i höst.

Avspark på Wiklöf Holding Arena tisdag kl 19.00, välkomna!

Forza!

// Jörgen Pettersson