Varning för trögstartat SJK

Senaste hemmamatchen spelade IFK mot Helsingfors IFK. Det var en kamratmatch mellan två anrika klubbar. Grönvitt fyller 100 år år 2019 medan kamraterna från Helsingfors firar 120 år av idrott i år. Det är imponerande av många olika skäl och inspirerande för föreningar som SJK från Seinäjoki som grundades år 2007 och följaktligen blir tio år i år. SJK är ändå en yngling med höga ambitioner som vann brons i fjol. I år har det varit trögare. Trots stadig ekonomi och nytt hemmastadion (OmaSP Stadion) tack vare huvudägaren, fastighetsmagnaten och fotbollsentusiasten Raimo Sarajärvi har ledningen inte lyckats skapa harmoni i spelarleden. Laget som har siktet högt ställt drabbades av en svag säsongstart som kulminerade i 0-6 hemma mot HJK och huvudtränaren Sixten Boströms sorti. Boström som ersatte mångårige Simo Valakari fick bara fyra månader på sig innan han ersattes av spanjoren José Manuel Roca.

Resultaten har ändå låtit vänta på sig.  Man missade också avancemanget i Europa League trots 0-0 borta mot KR Reykjavik som istället vann med 2-0 i returen i Seinäjoki. Där missade laget både en sportslig skalp och sköna slantar.

Trots att början kanske inte motsvarat förväntningarna ska man absolut inte räkna bort SJK i årets liga. Tabellen är superjämn och SJK har under senare säsonger uppvisat en imponerande säsongsavslutning. Tack vare trepoängssystemet för seger kan platserna snabbt förändras.

Bland de särskilt sevärda spelarna i SJK finns anfallaren Billy Ions, mycket vasse estniska landslagsmålvakten Mihkel Aksalu, mittfältarna Mehmet Hetemaj och Johannes Laaksonen. Dessutom har SJK gjort klart med nyförvärvet och anfallsstjärnan Vahid Hambo som skrivit på för två år och Joonas Sundman som skrivit på till och med år 2019 samt engelsk/australiensiska anfallaren Kaine Sheppard. Sundman har de senaste åren spelat i Aston Villas akademilag.

När lagen möttes på Wiklöf Holding Arena i maj slutade mötet 1-1. I fjol blev det varsin 1-0 seger i mötena.

Avspark redan kl 15.00 på söndag på Wiklöf Holding Arena.

// Jörgen Pettersson