Vi drar till Åbo och vi är redo

Fartygstrafiken mellan Åbo och Mariehamn är intensiv och binder samman de två städerna till något som på flera sätt bildar en helhet. För egen del betraktar jag ofta matcherna mellan IFK Mariehamn och FC Inter som derbyn och minnena från tidigare drabbningar lever starka. Allt tyder på att även denna match blir speciell och för vårt eget vidkommande, antagligen, lyckosam! Det är helt enkelt helt på sin plats att inleda Ålands hundrade år som självstyrt landskap med en seger mot ”lokalkonkurrenten”!

Säsongens sjätte ligamatch äger alltså rum på torsdag kl 18:00 på Veritas Stadium som för första gången i år öppnar upp för publik. FC Inter har med flyt i ligans inledning skrapat ihop femton poäng på de sex första matcherna. Enda förlusten har kommit mot FC Lahti i början av maj. Denna start har gjort att målsprutan Benjamin Källman toppar skytteligan och med sju stjärnor i Ilta-Sanomat-toppen visat framfötterna. Det finns alltså många skäl att se fram mot en händelserik match och då menar jag på rätt sätt.

IFK Mariehamn kommer till match med tre förluster i ryggen vilket måste skapa en rejäl känsla av revanschlusta. Säsongen började, som vi minns, med två mycket starka segrar för att sedan hacka till lite och det är sådant som händer. Nu gäller ”bara” att lära sig av det som skett, borsta bort dammet och ta nya tag. Det kan låta klyschigt men är ändå sant; varje fotbollsmatch börjar med 0-0 och båda lagen har exakt lika stor chans att vinna. Det blir inte enkelt men det har det aldrig varit. Står vi enade vinner vi, låter vi oss splittras händer något annat.

En som kanske eller kanske inte är med på torsdag är IFK-kaptenen Robin Buwalda som tränat med laget och är på väg tillbaka efter sin skada. Om han deltar klarnar först på matchdagen. Unge och U-landslagsaktuelle Elias Mastokangas är på lån från FC Inter och får därför inte spela, dessutom är Mikko Sumusalo avstängd ännu denna match.

I FC Inter finns förutom Benjamin Källman även parhästen Timo Furuholm på topp och backjätten Rick Ketting som gick från IFK Mariehamn häromåret och numera har utvecklats till en av Inters stöttepelare.

Matchen kan som vanligt ses på Ruutu men även på storbildsskärm på Boquerian och utgör en perfekt uppvärmning inför EM-fotbollen som tar vid från och med fredag. På lördag går Finland in i turneringen mot Danmark!