VIKTIG MATCH I ULEÅBORG PÅ LÖRDAG

Idag på eftermiddagen inledde herrarna i IFK Mariehamns ligalag sin resa mot Uleåborg för den 14e matchen (av 22) i årets grundserie av Veikkuasligan där man i morgon, med avspark redan kl.15.00, möter hemmalaget AC Oulu på Raatin Stadion i Uleåborg med plats för 4 400 personer. Efter att laget tränat på förmiddagen och ätit lunch i Restaurang Grönvitt på Wiklöf Holding Arena startade resan med att laget steg ombord på Viking Grace i Mariehamn vid 14.30-tiden idag för att vid 21-tiden ikväll byta ut båten mot nattåget till Uleåborg. Framme i 210 000 personers staden Uleåborg är man vid 08-tiden på lördagsmorgonen.

AC Oulu bildades 2002 genom en sammanslagning av stadens fyra stora lag – Tervarit, OLS, OTP och OPS. Idag har OPS och OLS lämnat samarbetet och driver seriespel i egen regi igen. Klubben är inne på sin tredje sejour i Finlands högsta liga då man 2006 gjorde ett ettårigt besök och 2010 var nästa gång man spelade ligafotboll men degraderades året efter på grund av dålig ekonomi. I år är alltså laget nykomlingar för tredje gången och hur till vida det blir ligaspel även nästa år kan mycket väl bero på hur det går i morgondagens drabbning mot IFK.

Laget har en match mer spelad än IFK just nu och ligger på jumboplatsen i tabellen. Detta efter att på de inledande 14 matcherna samlat ihop 7 poäng där 4 har kommit på hemmaplan – bland annat genom skrällsegern över serieledande HJK för någon vecka sedan. 5 förluster, 1 oavgjord och 1 vinst har man bjudit hemmapubliken på hittills denna säsong. I inledningen av säsongen vann Grönvitt hemma mot Uleåborgarna med 3-1.

När transferfönstret öppnade i mitten av juli skaffade sig laget fem nya spelare omgående – alla på lån – där Sergei Eremenko (från Spartak Jurmala, Lettland) kanske är den mest kända för den finländska fotbollspubliken. Från samma klubb lånades också nigerianske ytterbacken Lucky Opera och från schweiziska FC Thun kom yttermittfältaren Dennis Salanovic samt centrala mittfältaren Magnus Breitenmoser. Till det lånades också nigerianske anfallaren Usman Sale från ligakonkurrenten KuPS.

Trots nyförvärven har spelet ändå haltat en hel del och resultaten har inte riktigt kommit som man önskat. Bortsett från segern över HJK har det blivit två förluster mot SJK (2-3) och senast Ilves (0-1). Laget tränas av Jyrki Ahola.

I Grönvitt, som haft spelledigt i nära två veckor på grund av att hemmamatchen mot KuPS flyttats framåt, är nu alla killarna i truppen skadefria och med på träningarna. Vilken trupp sam reste till Uleåborg presenteras fyra timmar före matchstart. Dock kommer inte Mohammed Abubakari till spel efter sitt röda kort och två matchers avstängning i senaste drabbningen mot FC Inter.  Klart är att killarna är hungriga på fotboll och att den extra tid man fått i och med KuPS flytten inneburit att man haft gott om tid att slipa på detaljerna i spelet och finjustera spelet både i anfall och försvar.

För IFKs del är matchen ett ypperligt tillfälle att lämna AC Oulu bakom sig för gott medan hemmalaget nog kommer att strida med ”näbbar och klor” för att hänga med i tabellen. Jag tror att alla tre poängen kommer med hem till Åland i morgon kväll och att AC Oulu helt enkelt kommer att överrumplas av det ”spelsug” som 13 dagars matchuppehåll för IFK spelarna inneburit.

Matchen kan ses på Ruutu+ och visas även på Restaurang Grönvitt där en sparsamt kryddad pytt i panna kan intagas tillsammans med valfri dryck. Restaurangen öppnar kl.14.00 för sedvanligt förhandssnack.

AC Oulu – IFK Mariehamn

Lördag 7.8 med avspark kl.15.00

 

//Sune Eriksson