Vingklippt IFK förlorade mot VPS

Grönvitt gick in till matchen med tre förändringar i startelvan då Anton Lepola, Dylan Murnane och Aapo Mäenpää insjuknat i  veckan och blivit kvar hemma i Mariehamn samt att Pontus Åsbrink ådrog sig en lårskada i senaste match. Sedan tidigare saknas skadade Gabriel Petrovic och Simon Silverholt.

VPS tog sin vana trogen över bollinnehavet direkt från start och IFK fick ligga och vänta på lägen för snabba omställningar. Ett sådant läge kom också i den tionde minuten då Amos Ekhalie med ett precist inlägg hittade Aleksei Kangaskolkkas panna men VPS-målvakten Marko Meerits gjorde en strålande enhandsräddning och efter lite kalabalik framför målet lyckades VPS- försvaret rensa bort bollen.

I den femtonde minuten fick VPS och Sebastian Strandvall ett bra frisparksläge från ca 25 meter. Strandvalls frispark fastnade i IFK försvaret men Juha Hakola var först framme på returen och slog in 1-0 för VPS utan chans för Marc Nordqvist i IFKs mål.

Ca tio minuter senare var duon Strandvall-Hakola framme igen. Denna gång var det Juha Hakola som placerade bollen i Nordqvists vänstra stolpe och Sebastian Strandvall reagerade snabbast och sköt in VPS andra mål på returen.

 

Lagkapten Kristian Kojola intervjuades i halvtid på Ruutu+ och konstaterade att Grönvitt måste vinna fler närkamper och andra bollar samt gå in med en bättre inställning till andra halvlek.

 

Tyvärr såg dock andra halvlek ut ungefär som den första, kompakt press från VPS mot IFKS mål.

Tio minuter in på andra halvlek var återigen Hakola och Strandvall kreatörer bakom 3-0 målet som brassen Douglas Cae slog in från närhåll i ett passivt Grönvitt försvar.

Om inte matchen redan avgjord så blev den det i den 61a minuten då Juha Hakola skruvade in en hörna vid Marc Nordqvists bakre stolpe.

Efter det passade Grönvitt på att lufta avbytarbänken. Julio Fernandes och Joel Karlström kom in i minut 68 istället för Amin Nazari och Aleksei Kangaskolkka. Med 16 minuter kvar att spela fick också Petter Hemming komma in på högerbacken istället för Philip Mantilla. Som kuriosa kan nämnas att Petter tidigare spelat 8 minuter i Veikkausliiga också de mot VPS i Vasa!

Den sista halvtimmen präglades av ett tempofattigt och långsamt spel där VPS ett par gånger var nära att utöka sin ledning. På övertid bröt dock Thomas Mäkinen in från sin vänsterbacksplats och sköt ett ”vobblande”, vackert skott som gick in vid bortre stolpen och fastställde slutresultatet till 4-1.

IFKs startelva: Nordqvist- Mantilla, Kojola, Tatomirovic, Mäkinen- Mattsson, Maripuu, Nazari, Ekhalie- Sid, Kangaskolkka.

Varnade: Kristian Kojola, IFK och Timi Lahti, VPS

 IS-stjärnorna gick samtliga till VPS: Juha Hakola 3, Sebastian Strandvall 2 och Berkant Güner 1.

Matchens fakta och statistik finns att läsa här: http://www.veikkausliiga.com/tilastot/2018/veikkausliiga/ottelut/970040/...

På måndag den 25 juni är det dags för hemmamatch på Wiklöf Holding Arena mot PS Kemi kl. 19.00, då hoppas vi på tillfrisknade spelare och kämpaglöd!

// Perra Berglund