Vingklippt IFK tar emot RoPS

Onsdag 18.30 Wiklöf Holding Arena

IFK MARIEHAMN – RoPS

IFK går in på Wiklöf Holding Arena på onsdag som trea i en jämn liga och med klart häng på serietoppen. Hittills i år har IFK bjudit på såväl konstmål som kampanda och välspelade och spännande matcher.

Spelschemat är intensivt och IFK aningen vingklippt efter senaste segermatchen mot Ilves. Det är än så länge oklart om Duarte Tammilehto och Kristian Kojola kan delta mot RoPS. Philip Mantilla är dessvärre borträknad.

Från farmarlaget FC Åland är viss hjälp att vänta men även där finns orosmoln då till exempel Rezgar Amani är skadad. Istället är det sannolikt att egna produkterna Elias Eriksson och Joel Mattsson dyker upp i truppen tillsammans med Thomas Mäkinen och Marc Nordqvist.

Om detta med alla skador är baksidan är framsidan att vinnarviljan och känslan i IFK är på topp tack vare en mycket väl genomförd säsongsupptakt. Efter matchen mot RoPS väntar ytterligare en batalj mot FC Inter på måndag innan det blir en kort men oerhört viktig andhämtningspaus.

RoPS kommer till Mariehamn med fem raka segrar i ryggen och en medvind som blåser ända från Rovaniemi. Det som började med tre raka förluster har sedan den 23 april förvandlats till ett segertåg utan dess like för tränaren Juha Mallinen och hans mannar som gått från en grupp individualister till ett väl fungerande lag. Inte sedan klubben grundades år 1990 har man inkasserat fem raka segrar i ligan.

Det betyder att det som först kallades ”krisklubb” nu förvandlats till något helt annat och målsättningen är uttalat att höra till ligatoppen även i fortsättningen. I matchen mot IFK har man lagkaptenen Antti Okkonen avstängd till följd av en utvisning i senaste segermatchen mot FC Lahti men det behöver inte betyda så mycket. Det finns gott om andra profiler i laget, till exempel Aleksandr Kokko och den allra största stjärnan just nu, mittfältaren Mosa Yaghoub. Lägg därtill fantommålvakten Ricardo som murat fast RoPS-målet sedan han anslöt för några matcher sedan och det blir en rejäl utmaning för vårt IFK.

RoPS spel liknar inte på något vis Ilves som i söndags valde att backa hem rejält. RoPS kommer att anfalla aggressivt och göra allt för att komma bakom IFK:s backlinje. 

/Jörgen Pettersson