VINST OCH FÖRSTA TREPOÄNGAREN INKASSERAD!

IFK tar sin första trepoängare efter en stark insats borta mot SJK i Seinäjoki. Ett IFK som producerade mängder av målchanser och när SJK var på farten stod som vanligt Oskari Forsman i vägen för hemmalaget. Låt oss gå igenom matchen.

Direkt efter att Joni Hyytiä hade blåst igång matchen visade IFK att siktet var inställt på 3 poäng. Det dröjde inte längre än till fjärde minuten innan första målet kom. Det var Aapo Mäenpää som slog ett perfekt avvägt inlägg mot bortre stolpen där Albion Ademi kom farandes och nickade in ledningsmålet. Efter målet slog IFK inte av på takten utan fortsatte på i samma stil. Gustaf Backaliden slet på och vann ofta bollar som han kunde fördela till sina lagkamrater. Albion Ademi slog i den 26:e minuten ett hårt inlägg som både Backaliden och Pelvas ville ta hand om, sist på bollen var Akseli Pelvas som kunde styra den mot mål men Jesse Öst i SJK-målet räddade den.

Trots att IFK var det klart bättre laget i första halvleken saknade inte SJK chanser. Närmast var Denys Oliinyk som med ett hårt skott hotade IFK-målet men (som vanligt) var Oskari Forsman med på noterna och styrde ut skottet till en hörna. Lagen gick således till halvtid med en rättvis IFK-ledning med 1 mål mot 0.

Andra halvleken började med samma intensiva och aggressiva IFK och redan i den 47:e minuten ropade säkerligen många IFK-supportrar på straff då den hete Albion Ademi dribblade i SJKs straffområde och föll, domare Hyytiä tyckte annat och spelet fortsatte. I den 52:a minuten kom tyvärr kvitteringen då Mehmet Hetemaj nickade in ett inlägg från Serge Atakayi. IFK huvudena såg ut att fortsättningsvis stå högt och en tilltro till det egna spelet fanns. Det dröjde bara några minuter, närmare bestämt 3 minuter, tills repliken kom från IFK. Riku Sjöroos hittade Peter Makrillos med en bra passning som Makrillos fångade upp och sedan nästan dansandes kom in i straffområdet innan han distinkt smällde in ledningsmålet för grönvitt.

SJK var inte nöjda och gjorde två byten kort efter IFKs ledningsmål. In kom Billy Ions och Robin Sid, att se Robin Sid i SJKs-tröja kändes en smula märkligt men sådan är fotbollen. Trots att SJK hade Robin Sid och Keaton Isaksson (Walter Viitala var på bänken) fick de inte till någon kvittering. Gustaf Backaliden visade i sann IFK-anda att det gäller att kämpa och spela situationerna färdigt. En SJK-back skulle täcka ut en boll till inspark för SJK men Backaliden var aggressiv och ihärdig då han tillslut kunde sno bollen åt sig för att sedan mäkta med ett skott från dålig vinkel som sånär letade sig in men stolpen var i vägen.

Mot slutet av matchen skapade SJK ett visst tryck för att kvittera och det var verkligen spännande mot slutet. IFK försvarade sig väldigt bra och de gånger SJK kom igenom gjorde Oskari Forsman smått ofantliga räddningar. Bästa sekvensen för Oskari var dubbelräddningen då han först reflexräddade en nick från ytterst kort avstånd för att sedan tippa över Sids skott till hörna. När domare Hyytiä sist och slutigen blåste av matchen hade IFK tack vare ett genomgående bra spel rättvist spelat till sig säsongens första trepoängare.

/Lasse Danielsson

Målskyttar: 4’ 0-1 Albion Ademi, 52’ 1-1 Mehmet Hetemaj, 55’ 1-2 Peter Makrillos 

Varningar IFK: Kalle Taimi

Varningar SJK: Mehmet Hetemaj

Domare: Joni Hyytiä

IS-stjärnor: 3 - Oskari Forsman, 2 - Peter Makrillos, 1 - Albion Ademi

Laget:

Oskari Forsman

Aapo Mäenpää (Lassi Järvenpää 65’), Kalle Taimi, Robin Buwalda “K”, Mikko Sumusalo (Frakline Okoye 82’)

Albion Ademi (Maximo Tolonen 70’), Niilo Mäenpää (Joel Karlström 82’), Peter Makrillos, Riku Sjöroos

Gustaf Backaliden, Akseli Pelvas (Yvan Yagan 70’)

Avbytare: Marc Nordqvist, Maximo Tolonen, Lassi Järvenpää, Joel Karlström, Yanga Baliso, Frankline Okoye, Yvan Yagan