Vinst och tre sköna poäng

Det var två lag i stort behov av poäng och gärna tre poäng. Tränare Peter Lundberg trodde på förhand att fasta situationer och IFKs effektivitet vid läge i boxen skulle vara avgörande ikväll.

Matchen inleddes med få chanser och det handlade primärt om ett ställningskrig. Första farliga chansen kunde tillskrivas hemmalaget IFK och den kom efter att 11 minuter hade spelats. Det var Robin Sid som avigt spelade ut bollen på vänsterkanten där Aleksei Kangaskolkka kom farandes som ett skott. Kangaskolkka drev in från vänsterkanten och tryckte på med ett hårt skott som tyvärr for utanför målramen.

Nästa chans var bortalagets och de förvaltade den väldigt väl. PS Kemis Kevin Mombilo fick ett skottläge fem meter utanför IFKs straffområde och drog till med ett vobblande skott som ställde Anton Lepola i målet och 0-1 var ett faktum. Efter målet var det chansfattigt och IFK försökte etablera sitt spel. Nästa farliga chans kom i den 29:e minuten då ett inlägg hittade Kemis Juho Mäkelä men denna gång fick, som tur var, inte Mäkelä ordning på fötterna eller bollen och Lepola kunde komma ut och avvärja situationen.

IFK skapade några halvchanser mot slutet av första halvlek och den bästa chansen var en nick från Kangaskolkka som prickade ribban på ett fint slaget inlägg av Philip Mantilla från högerkanten. Kort därefter är det nära att Kangaskolkka snappade upp en passning från Robin Sid som skulle ha friställt honom men den rann tyvärr iväg och Oskari Forsman i Kemimålet hann dit först.

Första halvlek slutade således i 0-1 ledning för PS Kemi och det kändes som att det fanns betydligt mer att ge i IFK.

 

Till andra halvleken gjorde IFK två byten och det var Julio Fernandes och Thomas Mäkinen som kom in, ut gick Joel Mattsson och Nicklas Maripuu.

Tidigt visade IFK att den första halvleken var glömd och nu var det ett helt nytt IFK som redan från start visade att detta trots en blek första halvlek skulle bli en bra kväll.

Det dröjde inte längre än till den 46:e minuten då Kangaskolkka återigen kom i bra läge och fick på ett hårt skott som Forsman inte kunde hålla. På returen var nyinsatte Julio Fernandes väldigt nära att trycka dit den.

Kort därefter, närmare bestämt i den 49:e minuten fanns anledning för de 1204 åskådarna att jubla när Julio Fernandes gjorde sitt första mål i Veikkausliiga och IFKs första mål i matchen. Det var ett skott som gick via en Kemi-försvarare och letade sig förbi Forsman i Kemimålet, assisten stod Amin Nazari för. Ställningen därmed 1-1 och IFK kändes som sagt, riktigt vassa.

I den 60:e minuten fick PS Kemis mittback Guevara gult kort efter att han fällt Julio Fernandes. Philip Mantilla tog hand om den efterföljande frisparken och han hittade Thomas Mäkinen som nickade in den. Återigen anledning att jubla på WHA. Därmed hade båda inhopparna i halvtid gjort mål och ställningen 2-1 till IFK.

Efter målet var känslan att IFK skulle göra ytterligare mål och chanserna fattades inte. I den 76:e minuten tar Guevara sitt andra gula kort i en duell med Philip Mantilla och Kemi spelar efter det med en man mindre resten av matchen. I den 86:e minuten bytte slitvargen Robin Sid skor eftersom han antagligen hade sprungit slut på dem. Mot slutet utbytte lagen chanser och på övertid hade Kemi ett gyllene läge genom Juho Mäkelä men Anton Lepola kunde relativt enkelt rädda den.

”Jätteskönt att få göra mål och vi kom in med energi till andra halvleken” sade en nöjd Thomas Mäkinen i intervjun efter matchen. Mäkinen tyckte att IFK förlorade för mycket närkamper i den första halvleken. Thomas hoppades att vinsten var vändningen för IFK och såg framemot en tuff match mot TPS på fredag. Mäkinen belönades med 3 Ilta sanomat stjärnor efter matchen och gjorde en riktigt bra insats.

Nästa match för IFK är på fredag (29.6) då IFK åker till Åbo för att möta TPS. Matchen kan ses på Ruutu.

IFK Mariehamn – PS Kemi 2-1 (0-1)
0-1 Kevin Mombilo (12:e minuten)
1-1 Julio Fernandes (49:e minuten)
2-1 Thomas Mäkinen (60:e minuten)

Varningar IFK: Julio Fernandes (90:e minuten)

Varningar PS Kemi : Guevara (59:e minuten), Guevara (76:e minuten), Kaljumäe (90:e minuten)

Utvisningar PS Kemi: Guevara (två gula kort)
Domare: Oliver Reitala
Ilta Sanomat stjärnor: 3 Thomas Mäkinen , 2 Philip Mantilla , 1 – Robin Sid

Laget:
Anton Lepola
Philip Mantilla, Kristian Kojola (”K”), Ivan Tatomirovic, Dylan Murnane
Amos Ekhalie, Amin Nazari, Nicklas Maripuu (Thomas Mäkinen, 46:e minuten), Joel Mattsson (Julio Fernandes, 46:e minuten)
Robin Sid, Aleksei Kangaskolkka

Avbytare:

Marc Nordqvist, Petter Hemming, Julio Fernandes, Aapo Mäenpää, Thomas Mäkinen, Joel Karlström

/Lasse Danielsson