Visst finns chansen mot HJK!

Ser vi till säsongen hittills ser inte läget inför matchen på torsdag särskilt ljust ut. HJK leder ligan med 56 poäng, en stor marginal till tvåan RoPS fast man har en match mindre spelad.  Hemma i Tölö har man förlorat bara 2 gånger i år, mot KuPS och FC Lahti och bägge gångerna med 1-2. Lahti vann för övrigt även hemma över HJK med samma siffror. Men så har ju årets FC Lahti framför allt karakteriserats av ett tätt försvar, men inte någon bra egen målproduktion.

Ja, på tal om tätt försvar; guldsäsongen släppte IFK, på hela årets 33 matcher in endast 25 mål! Smaka på den, 25 insläppta! I dag, med 26 spelade så har vi hittills släppt hela 50 mål. 2016 gjorde IFK 40 mål, nu har man redan pytsat 29 gånger med 7 matcher kvar. Javisst, här har vi skillnaden till det gyllene året; killarna gör även i år mål i stort sett i samma takt, men hemåt läcker det alltså mer än dubbelt mer än det året. 
Men på sista tiden – med undantag av Ilves senast – har det sett bättre ut bakåt. Och, observera att mot HJK har vi i år kryssat efter en riktigt bra match hemma och förlorat 0-2 efter en OK match borta. HJK har med andra ord inte varit något stort spöke för IFK. Visst har vi oftast förlorat, men inte särskilt fult och ofta med ett bra eget spel. Det spelande laget HJK verkar lite passa oss bättre än de mer kontringsinriktade lagen.

Men spelbolaget Veikkaus tror inte för 5 cent på IFK:s chanser. Vinst för HJK står i 1,16, ett kryss i hela 6,40 och en seger för IFK ger det sanslösa 14,50 gånger insatsen. Men har IFK då en realistisk chans? Javisst!

HJK är nämligen i läget där killarna har otroligt svårt att undvika känslan av att man redan vunnit guldet och att det bara gäller att spela av de resterande matcherna. Visst har man landets duktigaste lag, inget snack om saken. Men ger inte detta lag järnet utan går lite på halvfart och motståndarna därtill lyckas eliminera målmaskinen Klaus (16 mål hittills, nästbästa i HJK två killar med fyra) så då har alla ligalag, även vi chansen. Detta fenomen syntes klart för ett par omgångar sedan då nedflyttningskandidaten nummer ett, FC Kemi krigade till sig 0-0 i Tölö.

Själv väljer jag att se till den första matchen i våras mot HJK, matchen mot VPS i Vasa, mot Ilves i Tammerfors och första halvleken mot Ilves här hemma – alla innehöll ett tajt och aktivt försvar över hela banan och några riktigt bra målchanser för IFK. Upprepar man det försvarsarbetet och sätter någon av chanserna, ja då är chanserna till att chocka de ”färdiga guldmedaljörerna” och ta en seger helt rimliga. Vi skall också hålla i minnet att våra killar efter förra matchen har en revanschlust som, om den kanaliseras rätt, ger laget en extra spelare.

Och 14,50 i odds för IFK-seger, hm... undrar faktiskt om jag inte ska ringa dottern i Åbo och be henne sätta 20 euro på IFK hos Veikkaus!

/Göran Djupsund