VPS mot IFK, en äkta nagelbitare!

På söndag tar VPS emot IFK i Vasa. Detta på den nya, urhäftiga nya ELISA-Stadion, en otroligt tät arena där publikmängden nu ofta uppgått till närmare 6.000 (fullsålt!) åskådare! Även om jag hoppas att våra killar fokuserar på matchen som en i raden så är den för oss fans en 6-poängsmatch med stora bokstäver. VPS skuggar IFK i tabellen; lika många spelade matcher och de ligger bara 3 pinnar efter IFK så mycket står på spel – oförändrat läge, IFK drar lite ifrån eller VPS tar fast?!

Det spännande är att dessa lag i år i mångt och mycket liknat varandra. Poängmängden är nästan lika, så också antalet gjorda och insläppta mål. Få insläppta långt tack vare två av ligans bästa målvakter, vår Viitala och deras Kobotzev. Båda lagen har även en ny, ung och ambitiös tränare, Petri Vuorinen respektive Peter Lundberg, som bägge lyckats skapa en enormt god laganda. Lagen ligger nog högt i tabellen mer tack vare just lagandan än förekomsten av (dyra) stjärnspelare. Före säsongen var bedömningarna i Vasa att VPS hade ett ganska ungt, inhemskt och anonymt lag – och en ny ung hemmatränare – varför förhoppningen mer låg kring en stabil övre mittenposition än tätskiktet i ligan. Lite samma sades det ju även om IFK men nu visar dessa lags tabellpositioner vad laganda och spelarkontinuitet kan ge.

Lagen kommer till söndagens drabbning med olika saker i bagaget.  IFK har förlorat sina två senaste matcher och ser vi till de tio senaste så har man fyra vinster, fyra kryss och två förluster. VPS i sin tur har av sina 10 senaste vunnit hela sju, kryssat en och förlorat två. Och märk väl, man har vunnit samtliga fyra matcher (FC Lahti, PK-35, KuPS, SJK) man hunnit spela på sin nya stadion – snacka om flyt!

VPS anfallsvapen har i år främst varit stjärnskottet Pyry Soiri som gjort åtta mål och den hårdföre Andre Clennon men spännande nog har även lagets mer anonyma spelare lyckats i målgörandet. Tilläggas kan att Sebastian Strandvalls återkomst till VPS klart stabiliserat mittfältsspelet och bidragit till att frisparkarna (två direkta mål) och hörnorna blivit klart farligare. Och forne målkungen Steven Morrissey har efter ett dåligt mellanår nu presterat klart bättre i sin nya roll som framspelare på övre mittfältet. Som helhet ett mycket tufft lag att möta och detta speciellt på deras nya, tydligen halvmagiska stadion.

Denna stora, täta konstgrässtadion, den stora hemmapubliken (spelarna lär inte ens höra tränarens frenetiska ropande!) och VPS form till trots – eller kanske tack vare just allt detta – anar jag att IFK kommer till denna match lite extra laddade och med en enorm vilja att som lag arbeta sig till tre poäng. Vill vi hitta lite halvmagi som stöd för detta så kan vi minnas att dessa lag över åren, i sina interna möten, presterat bättre borta än hemma. IFK har en rad värdefulla segrar i Vasa och jag inte bara hoppas utan tror att vi på söndag kan foga en till i denna rad!

Göran Djupsund