Walter Viitala stannar i IFK

Mannen som vaktade IFK Mariehamns mål i den historiska cupbragden, Walter Viitala, och hela Ålands lag har kommit överens om en förlängning av Viitalas kontrakt också över inkommande säsong. Viitala kom till IFK inför senaste säsong från Honka och utmanande på allvar Otso Virtanen om platsen som förstemålvakt – i synnerhet under inledningen av säsongen. En bit in på säsongen utkristalliserades Virtanen dock som förstemålvakt och Viitala fick se sig i rollen som reservmålvakt. Han visade sig dock redo att axla ansvaret som målvakt i startelvan när chansen gavs – vilket syntes inte minst i samband med Otso Virtanens avstängning efter en utvisning på höstsäsongen.

I och med att Virtanen valt att inte förlänga sitt spelaravtal med IFK väljer klubben nu att satsa på Viitala som tilltänkt förstamålvakt inför säsongen 2016. Otso Virtanen och Walter Viitala var oerhört jämna under försäsongen och under inledningen av säsongen men i syfte att förtydliga rollerna i laget så fattade sedan tränarna beslutet att gå för Otso som förstemålvakt och Walter fick därefter sparsamt med speltid.

Vi i klubbledningen och spelarna i laget har imponerats över Valters professionalism också under den tid han fått finna sig i rollen som reservmålvakt. Han har varit fokuserad och oerhört noggrann i sin träning under den perioden och hållit formen och fortsatt utvecklas. Det fick vi ett bevis för i cupfinalen då han ersatte avstängde Otso och agerade som om han varit förstemålvakt hela säsongen. Av den anledningen och när Virtanen nu valt att inte skriva nytt kontrakt med oss har vi tagit beslutet att satsa på Walter som förstemålvakt inför kommande säsong och vi är övertygade att han kommer fortsätta sin utveckling under nästa års säsong, kommenterar klubbdirektören Peter Mattsson.

I och med beslutet att satsa på Walter Viitala som förstemålvakt får den egna produkten Marc Nordqvist nu chansen som reservmålvakt något som också glädjer Mattsson.

Det är skoj att Marc nu kan få chansen att fortsätta utvecklas i en tydligare roll som reservmålvakt och på det sättet se en tydlig utveckling i karriären. Målsättningen är att Marc skall matchas i division två regelbundet med FC Åland och under året sedan växa i nära samspel med Walter som med sin attityd och noggrannhet är en mycket bra förebild för en ung och lovande målvakt som Marc.