Inför match

PÅ SÖNDAG SYNS VI PÅ WIKLÖF HOLDING ARENA

På söndag, med avspark kl.18.30, spelas sista omgången i årets grundserie av Veikkausligan och för IFK Mariehamns del innebär det hemmamatch där Kotkalaget KTP står för motståndet. Efter att grundserien är slutspelad (det återstår en hängmatch när FC Haka och HIFK skall mötas inkommande torsdag) kommer de 6 bästa lagen i tabellen att göra upp om medaljerna och de 6 sämst placerade lagen att spela för att undvika kval/direktnedflyttning. Redan nu står det klart att Grönvitt kommer att återfinnas i den nedre slutspelsserien och så även KTP.

Nu talar det mesta för IFK

Professor emeritus Göran Djupsund håller inte bara koll på samhällssystem, dagspolitik och megatrender. Han följer även ligafotbollen bättre än de flesta och lyfter i dag fram tre skäl som gör att IFK Mariehamn är favorit på onsdag.

När det handlar om onsdagens motståndare, Ilves från Tammerfors är det tre saker som slår mig och som är högintressant sett från IFK-perspektiv:

Håll i hatten KuPS, nystartat IFK är redo

Först och främst måste det sägas med största möjliga tydlighet – vilket härligt nytänt, energiskt och sprudlande IFK vi fick se i söndags i drabbningen mot Ilves. Den kollektiva försvarsviljan var enorm och från mitten och på topp såg vi flera snabba, inspirerade anfall där farten kom av rörlighet och precisa passningar med en beröring. Vi på läktaren njöt som aldrig tidigare denna säsong, ett stort tack till både staben och killarna på plan!

NY MATCH, NYA TRÄNARE OCH NYA POÄNG ATT SPELA OM

Redan nu på söndag, med avspark kl.18.30, är det ny hemmamatch för Grönvitt när Tammerforslaget Ilves kommer på besök till Åland och Wiklöf Holding Arena. Ett Ilves, som precis som IFK, spelat 16 matcher i årets Veikkausliiga men som samlat ihop 20 poäng (IFK 11) och med det parkerar på en 8e plats i tabellen.

Som bekant tillkännagav IFK Mariehamn Abs styrelse på tisdagsmorgonen att lagets huvudtränare, Lukas Syberyjski entledigats från sitt uppdrag med omedelbar verkan och att assisterande tränaren Daniel Norrmén istället tar över som laget huvudansvarige.

Den som har skojigast vinner

Supportern Jörgen Pettersson påminner i dagens text om att fotboll är underhållning och glädje och att den som har skojigast till sist vinner. I fotbollsteknisk mening handlar det om att sätta hård press på ett Honka som i och för sig är starkt men ändå visat sig svagt.

Den som har skojigast vinner

”Det bästa man kan ge en god vän är en läcker passning. Av alla oviktiga ting i världen är fotboll den viktigaste.”

Sidor