Om klubben

Då IFK Mariehamn för ett antal år sedan lyckade stiga in i fotbollens finrum Veikkausliiga framstod detta som taget direkt ur en gammal pojk- eller flickbok. Laget som 2003 steg från division 2 till division 1 för att 2004 vinna även denna och avancera till den högsta nivån, Ligan. IFK har sedan avancemanget lyckat hålla sig kvar på denna nivå även om framgångarna varierat.

Lokalt stöd

Vi inom IFK upplever också att vi över åren fått ett mycket starkt stöd från det omgivande samhället, speciellt gäller detta det åländska näringslivet men även Mariehamns stad och Ålands landskapsregering och Ålands lagting. IFK är hela Ålands lag. Staden har på ett förtjänstfullt sätt upplåtit träningsanläggningar och –möjligheter åt IFK medan näringslivets och landskapets ekonomiska stöd i form av olika slag av sponsorskap varit av avgörande betydelse för att IFK skall kunna verka på den högsta nationella nivån.

Elitsatsning mot alla odds

Bolagiseringen av IFK:s A-lag visade att de åländska fotbollsentusiasterna, privatpersoner och företag, gärna stöder sitt lag både mentalt och ekonomiskt. Samtidigt med allt detta goda är det ett faktum att IFK verkar i ett klart befolkningsmässigt mindre och även geografiskt mer isolerat sammanhang är de övriga ligalagen. Vad gäller potentiella sponsorintäkter har detta tveklöst den effekten att det för oss är klart svårare än för andra ligalag att knyta tyngre och ekonomiskt mer lönsamma sponsoravtal med större nationella, fastländska företag. Även utländska företag som kan tänkas vilja få synlighet via finsk ligafotboll ser i första hand till hur stort befolkningssegment en satsning kan tänkas nå och då befinner vi oss inom IFK åter i lä bakom lagen från fastlandet och de klart större orterna.
 
Vår elitsatsning och faktumet att IFK i år spelar sin tionde säsong i Veikkausliiga har en synnerligen stor betydelse för att Åland, Mariehamn och lagets åländska sponsorer får stor och positiv synlighet i finländska medier.
 
Säsongen 2013 blev också året då en av de ursprungliga målen uppnåddes, Europaspel. Tack vare Fair Play-systemet fick IFK Mariehamn kvala till Europa League mot FC Baku från Azjerbadjan. Efter 1-1 på bortaplan föll IFK hemma med 2-0.

År 2015 vann IFK Mariehamn Finska cupen efter en 2-1 seger i finalen mot Åbolaget FC Inter i Valkeakoski.

År 2016 kvalade IFK på nytt till Europa League och ställdes mot norska Odds BK som gick vidare efter 2-0 på hemmaplan och 1-1 på Wiklöf Holding Arena i Mariehamn.

År 2016 blev ändå IFK Mariehamns bästa säsong någonsin då man den 23 oktober säkrade ligasegern efter 2-1 hemma i sista matchen mot FC Ilves.

År 2017 är det som regerande ligamästare IFK Mariehamn inleder säsongen som också innebär möjlighet att, för första gången någonsin, kvala till Champions League! I kvalet föll IFK med 3-0 hemma och 6-0 borta i två matcher där skillnaden mellan europeiska toppklubbar och den finländska ligan blev rätt tydlig. I Veikkausliiga slutade IFK femma på samma poäng som FC Lahti men med sämre målskillnad.

År 2018 är Peter Lundberg ensam huvudtränare för IFK som inte klarade sig vidare i cupen och nu till etthundra procent kan koncentrera sig på ligan som börjar den 8 april på bortaplan mot RoPS. Säsongen slutade med en 10e plats i Veikkausliiga.

År 2019 blev en av de bättre säsongerna för Grönvitt i Veikkausliiga även om drömmen om spel i Europa gick i kras i de avslutande play-off finalerna mot FC Honka om en plats i kvalet till Europa League. IFK tog sig också till final i Finlands Cup som spelades i Mariehamn på Wiklöf Holding Arena. Där var dock Ilves från Tammerfors starkare och vann med 2-0.

År 2020 präglades av den världsomspännande Corona pandemin som förutom avbryten försäsong också innebar att seriespelet kom igång först i juli månad. Dessutom kortades säsongen ner och avbröts efter att 22 omgångar spelats. IFK Mariehamn slutade på en 9e plats där lagets främste målgörare - Albion Ademi - blev 2a i Veikkausliigas skytteliga 2020 med 14 fullträffar. 2020 var också året då Lukas Syberyjski efterträdde Peter Lundberg som huvudtränare i IFK Mariehamn. Lundberg värvades av Finlands Bollförbund som ny tränare för Finlands U19 landslag.  

År 2021 blev också en säsong som påverkades av coronapandemin, säsongen startade först i början av maj.

Grönvitt startade serien bra men sedan kom en mycket tung period och i slutat av augusti ersattes huvudtränaren Lukas Syberyjski av Daniel Norrmén som förde upp laget på säker mark, en tionde plats med god marginal ner till kvalplatsen.