ÄNTLIGEN VINST OCH 3 POÄNG!

Sommarvärmen hade hittat till Åland och Wiklöf Holding Arena när det vankades för match i Veikkausligan mot FC Haka från Valkeakoski. Alla grönvita supportrar önskade sig säsongens första 3 poäng. När 90 minuter hade spelats hördes “Äntligen!” och “Så skönt!” från läktaren och visst var det så - IFK vann med 2-1 mot FC Haka och säsongens första trepoängare var ett faktum.

Låt oss gå igenom matchen. IFK ställde upp lite annorlunda än vad vi hittills varit vana att se samtidigt som Daniel Enqvist och Usman Suleman gjorde sina första starter i Veikkausligan för grönvitt.

Inledningen av matchen hade ingen tydlig struktur samtidigt som det inte skapades desto större farligheter den första kvarten. I den 18:e minuten visade FC Haka ett av sina allra farligaste offensiva vapen, nämligen hörnor. Ryan Mahuta tog hörnan och en hårt inåtskruvad boll mot bortre stolpen där måltavlan var reslige och nickstarke Ndiaye Fallou. Denna gång gick bollen i ribban men mer skulle komma på nästa hörna. Hörnan efter så var det samma recept från FC Haka som gällde. Mahuta slog den mot Fallou och denna gång gick bollen i mål och gästerna tog således ledningen.

Underläget för IFK varade inte länge, endast en minut. Tuco nickade ner bollen till Dé som vred och vände i boxen innan han tryckte till bollen och sköt mot första stolpen och Aatu Hakala i Hakas mål kunde inte rädda den. Snabb kvittering var både rättvist och oerhört skönt. Innan halvtid kom det en hörna för FC Haka igen och nervositeten spred sig på läktaren, vid det här laget kunde vi FC Hakas recept men ändå så svårt att lösa. Mahuta slog hörnan och Fallou nickade men denna gång var Juan Eduardo Lescano och rörde bollen innan den slutligen gick i mål. Vi med grönvita ögon får tacka Lescano eftersom han var offside och därmed blev det inget mål. Vi gick till halvtid med ställningen 1-1.

Andra halvlek var endast 10 minuter gammal då Elmo Henriksson kom utrusande mot en fri Logan Rogerson. Rogerson föll och domare Dennis Antamo pekade på straffpunkten. Janne-Pekka Laine tog straffen och sköt den till vänster - Elmo Henriksson slängde sig åt samma håll och kunde därmed rädda straffen! Viktigt!

Efter Elmo Henrikssons straffräddning var det mycket IFK. När en timme var spelat kom pigge Jiri Nissinen på sin högerkant och slog ett inlägg, som blev ett skott, mot FC Hakas mål och Aatu Hakala hade svårigheter att hålla den utanför målramen men lyckades i sista sekund tippa bollen över ribban. Ni minns att FC Haka var otroligt farliga på hörnor men denna gång var det en grönvit hörna som skulle visa sig vara matchavgörande. Jamie Hopcutt slog hörnan och lagkapten Timi Lahti mötte upp med pannan och 2-1 var ett faktum. Otroligt skönt! Vilt firande utbröt och Timi Lahti tappade i glädjeyran sitt huvudskydd. Fina scener på WHA.

FC Haka gjorde allt de kunde för att kvittera matchen. Någon riktig slutforcering kom de aldrig till för att IFK spelade behärskat och bra försvarsspel. Dock, med matchens sista spark, höll det på att bli 2-2 då FC Haka hade ett skott som smet precis utanför Elmo Henrikssons stolpe. Domare Dennis Antamo blåste av matchen och glädjen över säsongens första (men absolut inte sista) tre poäng för IFK var stor!