Årets första seger

FC Inter 0–2 IFK Mariehamn (0-1)

Andra omgången i Ligacupen spelades på Veritas Stadion i Åbo. FC Inter stod för motståndet, IFKs trupp bestod av 19 spelare där Patrik Raitanen var det senaste tillskottet. Nyförvärvet Emmanuel Patut och Robin Sid fanns inte med i truppen till denna match.

Första halvlek

Första halvleken saknade inte chanser och det var oftast IFK som skapade dessa och framförallt genom sin offensiva press där de kunde erövra bollen högt upp i banan och skapa farligheter.

IFKs svenske anfallare Adam Larsson hade bland annat ett vasst skott från vänsterkanten som unge Eero Vuorjoki i FC Inters mål styrde ut till hörna. Matias Ojala hade en riktigt fin frispark som också Vuorjoki lyckades styra ut till hörna.

IFKs mittbacksduo Pedro Machado och Eero-Matti Auvinen hade ett fint offensivt samarbete då Michael Fonsell slog en frispark som Machado nickade till Auvinen. Eero-Matti Auvinen drog på ett skott från bra läge med vänstern men Eero Vuorjoki räddade skottet.

Precis innan halvtidsvilan, när 43 minuter var spelade,  kom ett mönsteranfall som avslutades med att Tehe Olawale slog ett lågt inlägg till Adam Larsson som placerade in ledningsmålet för IFK.

FC Inter saknade inte chanser där en hörna får klassas som den hetaste chansen, en riktigt farlig nick som dock Matias Riikonen i IFK-målet parerade snyggt.

Andra halvlek

IFK gjorde tre byten till andra halvlek då Oskari Sallinen, Jayden Reid och Patrik Raitanen kom in. Ut gick Leo Andersson, Michael Fonsell och Jiri Nissinen.

Andra halvlek hade knappt börjat när Jayden Reid kom på vänsterkanten och drev hela vägen för att avsluta med ett skott som ändrade lite riktning från en FC Inter-försvarare och Vuorjoki kunde inget göra. IFK gick därmed upp i en 2-0 ledning.

Ju längre halvleken gick desto mer tog hemmalaget FC Inter över taktpinnen i jakt på reduceringsmål. Chanser skapades men antingen var IFK-försvaret eller sista utposten Matias Riikonen ivägen för dessa.

Adam Larsson hade även en bra möjlighet att utöka bortalagets ledning efter en fin djupledsboll slagen av Sebastian Dahlström. Larsson försökte runda målvakten men det blev tillslut för dålig vinkel för att få in bollen i mål.

När knappt 75 minuter var spelat gjorde IFK sitt andra trippelbyte och Emmanuel Okoreke, Usman Suleman samt Max Peterson kom in, istället för Pedro Machado, Matias Ojala och Sebastian Dahlström.

Ytterligare ett byte gjordes i 83:e minuten då Arvid Lundberg kom in och Tehe Olawale gick ut.

Trots att FC Inter tryckte på i slutet av matchen lyckades IFK hålla undan och vinsten var egentligen aldrig hotad.

/Lasse Danielsson

Patrik Raitanens tankar om matchen och sin comeback:

”Jag är jättenöjd att vi fått en bra start på försäsongen. Vi visade bra karaktär och utveckling inom många områden på planen idag”

"Det var exakt ett år sedan, då jag drog korsbandet. Så helt klart var det en stor dag för mig att komma tillbaka och jag är så stolt över att vi lyckades vinna"

Här ser du hela intervjun med Raitanen:

Bruno Romãos tankar om matchen:

”Jag är jätteglad över utvecklingen som grabbarna visade. Under veckan har vi mest jobbat på vår offensiv och mer specifikt hur vi ska förflytta motståndarna när vi anfaller. Det gjorde killarna väldigt bra. Defensiven var också den bra idag"