Bara seger räknas i Uleåborg

När IFK Mariehamns grönvita kämpar går in på Raati Stadium i Uleåborg på lördag är allt det gamla borta och siktet inställt på seger till varje pris. Det är i vart fall målet för IFK-tränaren Jimmy Wargh och nye assisterande tränaren Daniel ”Daja” Sjölund. Det har också märkts under de senaste veckornas träning att läget inte bara är skarpt; det är rentav prekärt.

– Vi vet alla vad som gäller och att det nu handlar om att ge allt för att komma hem med tre poäng, säger Jimmy Wargh.

Det återstår fem matcher i den nedre slutspelsserien och IFK börjar längst ner med att möta AC Oulu som ligger högst upp och följaktligen inte behöver tänka på nedflyttningsspöket. Uleåborg har trots tränarbyte inte fått spelet att stämma och har bara tagit ett poäng i de fem senaste ligamatcherna.

Att Daja Sjölund anslutit till truppen kan vara precis det som behövs för att IFK ska hitta det spel och självförtroende som vi sett ibland men lite för sällan.

– Det märktes direkt på träningarna när Daja kom med, alla vinnlade sig om att visa framfötterna lite extra. Det är en viktig förändring, säger Jimmy Wargh.

IFK åker till Uleåborg med färja och nattåg, både dit och hem, vilket ger tid för de extra reflektionerna som kan behövas. Läget kräver massor av mod, beslutsamhet och – framför allt – viljan att lyckas.

För att nå en kvalplats tror Jimmy Wargh att det krävs åtminstone tio poäng på de fem kvarvarande matcherna. Med tolv poäng kan till och med en kvalplats undvikas.

– Vi gör inga dramatiska förändringar i spelsystemet, det har vi inte haft tid till. Men med hjälp av små justeringar och Dajas input kan vi ändå skapa nytändning, lovar Jimmy Wargh.

I den mån statistik är något att dra slutsatser från kan man också konstatera att IFK förlorat båda årets ligamatcher mot AC Oulu med uddamålet varför det är hög tid att nu vinna.

– Hade vi inte drabbats av ett rött kort hemma tror jag vi slagit dem då. Nu är dags att bryta trenden, säger Jimmy Wargh.

När det gäller själva truppen som åker till Uleåborg är alla med förutom skadade Patrik Raitanen, Micke Fonsell och Leo Andersson medan Dé är avstängd. Matchen börjar kl 17.00 på lördag och kan ses på Ruutu och även i Restaurang Grönvitt.

Jörgen Pettersson