DA CAPO PÅ FREDAG, TACK!

IFK supportern Sune Eriksson var med för 20 år sedan när IFK tog steget upp i ligan och har följt laget i med och motvind sedan dess. Trots att läget är skarpt just nu är han övertygad om att det blir ligaspel på Wiklöf Holding Arena även nästa år. Här kan Ni läsa hans tankar hur det skall gå till.

DA CAPO PÅ FREDAG, TACK!

Årets ligasäsong är inne på sista versen och skall så sakteliga knytas ihop med de avslutande omgångarna i något som kallas Mästerskapsserien, där medaljerna fördelas, samt Utmanarserien där lagen på den nedre halvan i tabellen gör upp om en nationell kvalplats för ett eventuellt Europaspel 2024. Utmanarserien innebär också att det lag som ligger sist efter det att de fem omgångarna spelats degraderas till Ettan och att det lag som kommer näst sist kvalar om fortsatt spel i Finlands högsta serie.

För Grönvitts del är läget ”extremt utsatt” då man för närvarande parkerar på sistaplatsen i tabellen vilket alltså innebär spel i Ettan nästa år. Däremot är det långtifrån ”kört” och att det är just denna placering Grönvitt befinner sig på när Utmanarserien är slutspelad.

Hur tänker jag nu, undrar Ni säkert. Här utvecklar jag mina tankar:

IFK – FC Haka

Årets ”önskemotståndare” för Grönvitt och det lag i serien IFK tagit flest poäng av i år, nämligen 4 stycken genom en 2-1 seger på Wiklöf Holding Arena och 1-1 i Valkeakoski.

Hakas senaste match, derbyt mot Ilves, var en ”het” tillställning där inte mindre än 10 gula kort delades ut av domare Jouni Hyytiä vilket, för Hakas del, innebär att anfallaren Stavros Zarokostas, mittfältaren Tuure Siira och försvararen Niklas Friberg är avstängda i mötet mot IFK. Lägg därtill att man, för några dagar sedan, sålde mittfältsgeneralen Janne-Pekka Laine till Rizespor i den turkiska ligan så är det fyra notoriska startspelare som skall ersättas till fredagens drabbning – inte det lättaste, alla gånger.

Ilves – IFK

Grönvitt har noll förluster mot Tammerforslaget i årets seriespel efter 1-1 i hemmapremiären, där gästernas mål kom efter en mycket tveksamt dömd straff, samt 0-0 på Ratina Stadion i Tammerfors. Att sedan straffexekutorn från hemmamatchen i våras, Petteri Pennanen, lämnat laget för Hyderabad i den Indiska ligan försämrar definitivt inte Grönvitts möjligheter att ta med sig tre poäng hem till Åland. Dessutom lämnade den svenske anfallare, Adam Larsson, laget för någon vecka sedan och det ser rätt tunt ut i anfallsväg för Tammerforslaget som faktiskt gjort mindre mål än IFK i årets seriespel. Att Ilves dessutom skall spela final i Finlands Cup 2023 blott tre dagar efter mötet mot IFK kommer säkert att få spelarna att ha ”annat i huvudet” kan man tänka.

IFK – FC Lahti

De två tidigare mötena i året liga har slutat med var sin vinst. Den minnesgode kommer säkert ihåg IFKs harmfulla förlust i säsongens andra match då gästerna vände ett 2-1 underläge till vinst med två snabba mål i slutskedet. IFK tog dock revansch i mötet i Lahtis där Grönvitt vann matchen med 2-0 och det är absolut ingen omöjlighet att även denna match slutar med samma segersiffror för Grönvitt.

KTP – IFK

Kotkalaget är den motståndare IFK har kvar att möta som Grönvitt, resultatmässigt, presterat sämst mot denna denna säsong. Efter uddamålsförlust (1-2) i Kotka slutade matchen i Mariehamn 0-0. Däremot har Grönvitt en klar fördel om man ser till de 8 matcher som lagen mötts under de senaste åren i ligasammanhang. KTP har 2 segrar, IFK 5 och en har slutat oavgjord. I Kotka har IFK förlorat endast en match på de fem senaste besöken.

Tillbaks till fredagens match mot FC Haka där huvudtränare Jimmy Wargh har exakt samma material till förfogande som till senaste matchen mot AC Oulu. Det innebär att Patrik Raitanen, Leo Andersson och Michael Fonsell är borta pga skadekänningar och att Dé inte kommer att finnas med i matchtruppen pga avstängning.

Hur det går på fredag?

Jag är helt övertygad om att de tre poängen stannar kvar på Åland och att slutresultatet blir det samma som senast lagen möttes i Mariehamn.

DA CAPO, alltså när Grönvitt vinner med 2-1!

Hur det hela slutar?

När vi är framme vid sista matchen i Kotka kommer IFK att vinna den vilket innebär säkrat kontrakt medan KTP får ta steget ner till Ettan och att Ilves får spela kval för fortsatt ligaspel!

Matchen mot FC Haka har avspark nu på fredag kl.18.30, förhoppningsvis, inför en välfylld läktare på Wiklöf Holding Arena.

//Sune Eriksson

Supporter

Sune Eriksson