Dags för revansch

FC Inter kommer under söndagen på besök till Åland och Wiklöf Holding Arena för en match i
omgång 5 av Veikkausliiga 2024. I den senaste matchen mot Ilves blev det en 1-0 förlust, efter ett nickmål från Oiva Jukkola i början av den andra halvleken. Matchbilden förändrades flera gånger om under de 90 (+tillägg) spelade minuterna, främst på grund av de röda korten som båda lagen drog på sig. Sebastian Dahlströms var en av de två som visades ut och han är därför avstängd nu
på söndag.
Efter en bra start i början av april, så avslutade Grönvitt månaden med två tunga
uddamålsförluster. Nu söker Grönvitt revansch i det inkommande ligamötet med FC Inter.

Motståndarna från Åbo har gjort en del förändringar i spelartruppen sedan ifjol, men den kanske största förändringen hittar vi på ledarsidan. Den mycket rutinerade Vesa Vasara är ny huvudtränare i Inter, efter att Jarkko Wiss fick lämna laget i slutet av 2023. Vasara är en mycket välbekant fotbollstränare i Finland, efter att ha gjort FC Honka till ett topplag mellan säsongerna
2018–2023.

FC Inter hade en mer eller mindre perfekt försäsong, om man ser till de sportsliga framgångarna
laget skördade på fotbollsplanen. Åbolaget tog sig vidare från Ligacupens gruppspel och gick
sedan hela vägen fram till final. Efter en svängig final på Veritas Stadion i Åbo, lyckades man mycket vare sin 17 år gamla målvakt Eero Vuorjoki, vinna matchen mot KuPS efter straffar.

Starten på Veikkausliiga har dock inte varit som en dans på rosor för de blåsvarta Inter. I
premiären förlorade man med 2-1 mot liganykomlingen IF Gnistan och sedan kryssade man två gånger om (AC Oulu 3-3 och KuPS 1-1). I den senaste omgången knep man säsongens första seger och det var mot den andra liganykomlingen Ekenäs IF. Det var dock ingen promenadseger för Inter. Trots en 2-0 ledning efter 74 minuter spelade, blev det spännande ända in i slutet.
Fransmannen Abdoulaye Kanté reducerade tredjedelen från Ekenäs kunde matchen ha slutat oavgjort.

IFK Mariehamn har inför årets säsong värvat in flera spelare med förflutet hos motståndarna FC Inter. En av dem är Matias Ojala och han beskriver sitt förra lag som ett snabbt och välskött sådant. Enligt honom är Inters spelsätt rätt krävande och om Åboborna spelar enligt plan, så får de till fantastiska anfall hela vägen från målvaktens uppspel.

Hur stor är revanschlustan inför matchen på söndag?

- Förstås väcker mötet med tidigare lag lite extra entusiasm. Det är dock samma tre poäng
som står på spel här, men med en liten extra twist, menar Matias.

Vad behöver bli bättre jämfört med den senaste matchen mot Ilves?

- Vi måste ta fler risker i motståndarens anfallszon och spela mer bollar in i straffområdet.
Spela bollen framåt så fort det är möjligt. Nära motståndarens mål bör vi försöka svårare
kombinationer och sätta press på motståndarens straffområde. I dessa zoner gör det inget om vi förlorar bollen, jämfört med i vår defensiva zon. Men vi måste också ha fler spelare i boxen när vi får bollen dit, avslutar Ojala med.

Matchen mot Ilves sparkas i gång på WHA söndagen 5 maj klockan 18:30.