EIF gick segrande ur kvällens match

Årets första finlandssvenska derby utspelade sig på Wiklöf Holding Arena under lördagskvällen. Liganykomlingarna Ekenäs IF var på besök för att spela den tredje omgången av Ligacupen 2024. Bruno Romão och hans ledarstab formerade ett starkt lag på banan direkt från start. Jämfört med den senaste matchen mot Sleipner, så var Muhamed Tehe Olawale, Daniel Enqvist, Eero-Matti Auvinen, Matias Riikonen och Robin Sid de nya namnen i startelvan.

Första halvlek

Det tog inte länge innan de 279 åskådarna fick bevittna matchens första mål. Bortalaget från Ekenäs fick en hörna i den tredje minuten. Bollen slås in och den hamnar plötsligt hos en fristående Roni Pietsalo, som med hjälp av armen stöter in ledningsmålet.

IFK förde mycket av spelet i den första halvleken, utan att skapa några farliga lägen. Ekenäs försökte anfalla genom kontringar, men de försöken lyckades Grönvitt neutralisera allt som oftast.

Andra halvlek

IFK fortsatte att dominera bollinnehavet, men efter tio minuter in i den andra halvleken kom 2-0 målet. Ett skott från Simon Lindholm, som oturligt nog styrdes via en IFK-spelare. Efter det började IFK komma fram till ordentliga målchanser. Två gånger om ropades det på straff från hemmalägret, men huvuddomare Matti Roth var säker på sin sak och lät spelet fortgå.

I den 76:e minuten fälldes Sebastian Dahlström av gästernas Eetu Puro innanför straffområdet och domare Roth pekade på straffpunkten. Fram klev Adam Larsson som på ett distinkt sätt tryckte upp bollen i målvaktens vänstra hörn.

Trots en hög press i hopp om ett kvitteringsmål lyckades IFK inte få in 2-2 målet och gästerna från Ekenäs kunde vid slutsignalen konstatera att de vunnit årets första finlandssvenska derby.
/Elis Åberg

IFK Mariehamn 1-2 Ekenäs IF (0-1)
3’ 0-1 Roni Pietsalo, 57’ 0-2 Simon Lindholm, 77’ 1-2 Adam Larsson