Fotbollsdagen när VPS kommer på besök

På onsdag är det återigen dags för ligafotboll i Mariehamn då IFK drabbar samman med VPS klockan 18.00. Dessutom firas fotbollsdagen runt om i Finland, vilket bland annat innebär straffsparkstävling under halvtidsvilan. Passa på att fira fotbollen i Finland genom att ta dig till WHA!

IFK Mariehamn kommer senast från en förlust i Valkeakoski, då FC Haka såg till att alla tre poäng stannade på fastlandet. Trots en spelmässigt bra insats lyckades IFK inte hitta nätet samtidigt som Haka i sin tur var kliniska framför mål. Resultatet gjorde att Haka dessutom ökade avståndet ned till IFK och den nedre tabellhalvan till fem poäng. Tre poäng hemma mot VPS hade därmed varit önskvärt för IFK om man vill haka på lagen på den övre tabellhalvan.

Efter att onsdagens match blåsts av har IFK Mariehamn spelat hälften av grundseriematcherna i årets Veikkausliiga. Jämför man årets poängskörd mot förra året så kan man redan nu se en avsevärd förbättring. När halva grundserien var spelad ifjol hade IFK spelat ihop sex poäng, medan man i år, redan före VPS-matchen, ligger på tolv poäng.

Tittar man på den interna poängligan så leder Adam Larsson med fem poäng, varav fyra mål. Med den målskörden ligger han även på en delad sjundeplats i Veikkausliigas målbörs. Han följs därefter av Sebastian Dahlström (3+1), Olawale Tehe (3+0) och Oskari Sallinen (2+0).

Motståndarlaget VPS har fortsatt sin fina resultatrad från förra säsongens andra halva och parkerar på en andraplats i Veikkausliiga, endast två poäng efter KuPS. Laget har endast förlorat två matcher hittills och båda de förlusterna har kommit mot just KuPS. Senast blev det ett kryss hemma mot Ilves, i en match där danske succéanfallaren Mads Borchers adderade ytterligare ett mål till sin samling. Den unge dansken har hittills lyckats mycket väl med sin tuffa uppgift att ersätta VPS skyttekung Peter Michael. På elva matcher har han stått för åtta mål, vilket är tillräckligt för att leda skytteligan före Ashley Coffey och Joakim Latonen.

Förutom Mads Borchers har VPS flera andra nyförvärv som visat framfötterna hittills under säsongen. Pedro Justiniano har varit ett stabilt tillskott som mittback medan yttermittfältaren Alfie Cicale producerat fina insatser. Han drog dock på sig en skada och missar ännu onsdagens match mot IFK. Därtill har både Evgeniy Bashkirov och Antti-Ville Räisänen stått för fyra poäng vardera. För IFK gäller det att Pedro Machado, uttagen i månadens lag i maj, och resten av backlinjen effektivt stänger ned dessa farliga offensiva spelare om alla tre poängen ska stanna på Åland.

IFK:s anfallare Hugo Cardoso nätade mot AC Oulu och har sedan dess startat de tre senaste matcherna. Han är nöjd med säsongen hittills och hoppas fortsätta på inslaget spår på onsdag:

– Vi förstår hur tränaren vill att vi ska spela och försöker göra det på planen, och vi har stått för några solida insatser. Personligen är jag nöjd med säsongen så här långt och jag är väldigt glad när jag får vara på planen och hjälpa laget ta steg framåt. Jag älskar att arbeta med laget, och vi har ett solitt lag som vill förbättra sig varje dag, och det hjälper också mig personligen som spelare.

Matchen sparkas igång på WHA klockan 18.00 på onsdagskvällen.

/Alex Johansson