GRÖNVITT ON TOUR

Det är ett tajt spelschema för Grönvitt just nu. I torsdags spelade man en cupmatch borta i Helsingforsregionen och imorgon söndag stundar en ligamatch mot FC Lahti i Lahtis. Cupmatchen mot LPS städades av med slutresultatet 5-0 till Grönvitt och den 16 maj lottas omgång 5 av Finlands Cup.

Inför den senaste ligamatchen mot FC Inter pratades det om revansch, efter de två snöpliga uddamålsförlusterna man hade i bagaget. Revansch man sökte – Revansch man fick. Hela Ålands lag slog det förhandstippade topplaget FC Inter med 3-1 på Wiklöf Holding Arena, efter en oerhört stark andra halvlek. Adam Larssons två kyliga mål förde upp honom i delad skytteligaledning och ett starkt kollektiv neutraliserade bortalagets farliga spetsspelare.

Morgondagens motståndare FC Lahti har inte övertygat under säsongsinledning. I den första matchen fick man med sig ett starkt 0-0 resultat på bortaplan mot Ilves, men efter det har defensiven varit en stor akilleshäl för laget. Lahtilaget har släppt in nio mål och bara gjort ett mål framåt på de fem inledande matcherna. I den senaste ligamatchen mot VPS i Vasa var ”Vepsu” klart bättre och vann med 3-0.

FC Lahti har ett ungt och spännande lag. I matchen mot VPS var snittåldern i startelvan 22,4 år, vilket tyder på att huvudtränare Toni Lindberg tror hårt på sina lovande talanger. En spelare som IFK bör hålla ett extra öga på är Colin Odutayo, som kom till Lahtis inför den här säsongen. Han har fått stora delar av sin fotbollsuppfostran i Aston Villas akademi och den offensiva yttern stod för FC Lahtis mål i Ligacupsmatchen mot Grönvitt tidigare i år.

IFK Mariehamns portugisiska mittback Pedro Machado har hittills varit en given startspelare. Pedro har mer eller mindre spelat majoriteten av sin tid som professionell fotbollsspelare i hemlandet Portugal, men trots ett miljöombyte trivs han på Åland.

Hur har din första tid på Åland varit?

- Livet på ön är mycket bra, jag trivs verkligen. Det är väldigt fridfullt att bo här, människorna är alla toppklass. Jag njuter av varje dag här, säger Pedro.

Vad är den största skillnaden mellan fotbollen här i Finland, jämfört med i Portugal?

- Det största skillnaden enligt mig är det taktiska och sättet man agerar med bollen. I Portugal värdesätter vi mycket att ha bollen i vår ägo, flytta bollen från ena sidan till den andra och leta efter utrymme hos motståndaren för att skapa farliga situationer, medan här känns det som att fotbollen är väldigt genomarbetad. Man lägger mer fokus på att nå straffområdet genom inlägg och 1 mot 1-spel på kanterna för att skapa farliga lägen. Å andra sidan tycker jag att det är en större kamp för att få 3 poäng här än det är i Portugal. Alla lag försöker vinna även om det innebär att ta mer risker och potentiellt släppa in ett mål.

Hur ser du på säsongsinledningen?

- Jag tycker att vi har fått en positiv start. Vi har mött några av de bästa lagen och fått helt bra utdelning. Det finns saker som vi kan förbättra, men vi är i början av en process och det kommer alltid att finnas upp- och nergångar på den vägen. Det viktigaste är allas engagemang att ge sitt bästa på varje träning och varje match.

Känslan inför matchen mot FC Lahti?

- Känslan är positiv, vi har en väldigt ambitiös trupp med mycket energi. Vi vet om ansvaret och att det kommer att bli en svår match på söndag, men vi går in för att få hem alla tre poäng till ön, avslutar Pedro med.

 

Matchen mot FC Lahti har avspark kl. 18:30 i Lahtis. Befinner du dig på Åland och vill se matchen? Restaurang Grönvitt sänder matchen!

/ Elis Åberg