Inför IFK Mariehamn – FC Haka

På lördag kommer FC Haka från Valkeakoski på besök till Åland, Mariehamn och Wiklöf Holding Arena för att göra upp om tre viktiga poäng. Senaste mötet mellan IFK Mariehamn och FC Haka utspelades sig just på WHA och då tog IFK en säker 2-0 seger, mycket tack vare Dés två mål. Hemmalaget kommer från en tung uddamålsförlust uppe i Vasa, medan bortalaget tog en imponerande seger i Hagalund mot det tippade topplaget FC Honka. 

Historia 

Matchen på lördag kommer att vara match nummer 30:e lagen emellan. Första gången lagen möttes på liganivå var Grönvitts debutår, det vill säga 2005. Vår huvudtränare Daniel ”Ahna” Norrmén var även då iblandad i matchen, men då som en av Grönvitts tre startande mittfältare. Hur gick det i matchen då? 1848 personer fick se FC Haka dra det längre strået den gången, eftersom Igor Nascimento avgjorde med matchens enda mål i den 87:e matchminuten. 

De senaste 19 åren har lagen mötts 29 gånger, varav 12 slutat i IFK-seger och 13 i Haka-seger. 20 av dessa alla möten har slutat med en måldifferens på max ett mål, vilket är en tydlig indikation på att kamperna brukar bli en jämn batalj. 

IFK Mariehamn just nu 

Inledningen på säsongen 2023 har varit allt annat än klang och jubel. Efter ett hyfsat premiärkryss hemma mot Ilves (1–1), har man nu gått poänglösa i fyra raka matcher. Efter att Juho Pirttijoki nickat in FC Lahtis avgörande mål i omgång 2, började Grövnitts kräftgång. Trots att man inte varit det tydligt sämre laget i någon av de fyra senaste matcherna, har man gått av planen med blicken ner i gräsmattan. 

Positivt är att målskyttet kommit i gång på ett mer lovande sätt jämfört med ifjol, då just målskyttet var den stora svårigheten. Under slutet av försäsongen kändes det som att försvarsspelet var det som skulle komma att bli Grönvitts stora kommande succé under ligaspelet. Efter fem spelade omgångar kan man dock konstatera att det är defensiven som brustit mest, då man hittills släppt in 10 mål. Balansen mellan att våga släppa på defensiven för att satsa mer i offensiven är mycket hårfin och jag tror att bara man hittar den så kan poängen börja trilla in på kontot. Den senaste matchen mot VPS i Vasa blev en uppdelad match, där ”Vepsu” ägde den första halvleken, medan IFK ryckte upp sig rejält efter att Roberto Savio placerat in 2-0 målet direkt i den andra halvleken. Trots Jamie Hopcutts reducering från elva meterspunkten och en idel missade lägen efter det, så kunde man konstatera att kräftgången fortsätter. 

FC Haka just nu 

Bortalaget kommer till öriket med en imponerande 2–0 seger borta mot medaljfavoriten FC Honka. Deras högst värderade spelare Logan Rogerson inledde målskyttet, då han från en mycket misstänkt offsideposition stötte in ledningsmålet från nära håll. Utökningen skulle komma precis före halvtidsvilan. Den lovande mittfältaren Ryan Mahuta slog en perfekt hörna till första stolpen, som Juan Lescanon nickskarvade in bakom Honkas målvakt Maksim Rudakov. FC Haka höll tätt bakåt matchen igenom, trots att man utsatts för rejäla prövningar under den andra halvleken. 

Haka ligger i skrivande stund på en femte plats i tabellen. Laget från Valkeakoskis fyra första matcher blev ett facit på två förluster och två oavgjorda. Det skulle dröja fram till den femte omgången, innan man tog årets första ligaseger mot nykomlingarna KTP (4-2). 

FC Haka är det lag som gjort nästflest mål i ligan och positivt för laget är att man verkar ha många olika målgörare, eftersom nio av deras hittills tio gjorda mål är av olika spelare.Sett till Ruutus-stjärnor som delas ut efter matcherna, så ligger deras mittfältstalang Janne-Pekka Laine på en delad andra plats tillsammans med med HJKs Topi Keskinen. En till gemensam nämnare som de spelarna har är att de båda leder assistligan, på totalt tre framspelningar. 

Tillgänglighet i laget 

Robin Sid, Jean-Christophe Coubronne och Samuel Anini Jr.  tillsammans med de långtidsskadade Patrik Raitanen och Muhamed Olawale Tehe är spelare som med säkerhet kommer att missa den viktiga matchen. De två förstnämnda kommer tyvärr att vara ur spel i några veckor, då de båda konstaterats med varsin fraktur. 

Matchen mot FC Haka på lördag har den klassiska avsparkstiden 18:30. Det är nu om någonsin som laget behöver DITT stöd, för att bryta den obekväma sitsen man hamnat i. Dessutom är det gratis inträde för alla mammor på lördag, eftersom IFK Mariehamn vill fira morsdag i förtid. 

Nu tar vi tre efterlängtade poäng, Forza Grönvitt!

/ Elis Åberg