Inför IFK Mariehamn – HJK

En av årets tuffaste hemmamatcher stundar på lördag, då mesta mästarna HJK från huvudstaden kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. Förutsättningar för en publikfest finns, då matchen har avsparkstiden 18:30 en lördag och de senaste Grönvita resultaten blivit allt mer positiva. Bortalaget från Helsingfors väntar sig över 200 bortasupportrar på plats, så räkna med att det kan bli en härlig fotbollsstämning. 

Head to head 

Lagen har mötts 44 gånger i Veikkausliigas grundserie. 31 gånger har HJK avgått med segern, medan IFK enbart har tre segrar på samtliga försök (alla på Wiklöf Holding Arena). Den senaste Grönvita segern kom en varm junikväll ifjol, tack vare en mycket heroisk insats av hela laget. Dé och John Owoeri blev målskyttarna och den förstnämnde gjorde även sitt allra första ligamål i den matchen.  

Den tyska fotbollsidan Tranfersmarkt har beräknat IFKs totala trupp marknadsvärde till 2,65 miljoner euro och HJKs till 6,70 miljoner euro, det vill säga lite mer än två och en halv gånger mer till HJKs fördel. Snittåldern i respektive lag är dock relativt lika, då IFK har en medelålder på 25,6 år och bortalaget 26,4. 

Lagens huvudtränare Daniel Norrmén (IFK M) och Toni Koskela (HJK) har stött på varandra fyra gånger tidigare i olika tävlingssammanhang. I de två första försöken avgick Norrmén med flaggan i topp, medan Koskela nu stått som segrare i de två senaste matcherna. Det ger tränarna ett identiskt poängsnittsfacit inför lördagens match. 

Läget i IFK Mariehamn:

Hemmalagets formkurva har äntligen börjat peka åt rätt riktning, då man de senaste två matcherna tagit fyra av totalt sex möjliga poäng. Årets första ligaseger kom för två helger sedan, då FC Haka besegrades med 2–1. 

Även i måndags såg det ut att bli en ny seger, när Jamie Hopcutt gav Grönvitt ledningen i den 77:e minuten på bortaplan mot FC Inter. Åbolaget skulle dock få till en kvittering genom sydafrikanen Darren Smith och när huvuddomaren Oskari Hämäläinen blåste för fulltid fick man inse att den fullt godkända insatsen räckte till ett kryss.  I en haltande tabell placerar sig IFK för tillfället på en elfte plats, dock bara fyra poäng upp till den övre slutspelsserien.  

Läget i HJK: 

Helsingforsarna inledde ligasäsongen starkt, genom att knipa 13 poäng på de fem inledande matcherna. Dubbla segrar mot VPS, seger mot serie- och lokalkonkurrenten FC Honka, seger mot FC Haka och ett kryss hemma mot AC Oulu blev facit på inledningen.  

Efter den fina starten har maskineriet hos mesta mästarna hackat en del. Bara en seger på de fyra efterföljande matcherna har gjort att HJK tappat sin serieledning till förmån för ett pånyttfött KuPS under Jani Honkavaaras ledning.  

Inför fjolårets säsong plockades anfallaren Bojan Radulovic in från AIK. Den serbiske Radulovic fick aldrig den flygande starten som både han själv och klubben hade hoppats på och därför hade snacket runt honom lagt sig en aning inför årets säsong. Hans kritiker har dock tystnat rejält under starten av denna säsong, eftersom han leder Veikkausliigas skytteliga på sina sex gjorda mål. 

Spelarförlusterna från ifjol har varit många och några även rätt tunga. Santeri Väänänen, Casper Terho, Arttu Hoskonen, Malik Abubakari, Conor Hazard och Nassim Boujellab är alla spelare som hade stor inverkan på HJKs succé i Europaspelet ifjol. Samtliga har lämnat ”Klubi” under vintern och att hitta fullgoda ersättare för dessa stjärnor har varit ett tufft jobb för HJKs ledning.  

Till i år har man valt att föryngra truppen en aning jämfört med ifjol. Unga finländska talanger som Topi Keskinen och Maksim Stjopin har förstärkt laget och den förstnämnde har gjort stor succé direkt i form av tre assist. Man har även lyckats få in vänsterbacken Tuomas Ollila från Ilves, som gjort så bra ifrån sig att Finlands förbundskapten Markku Kanerva tog ut honom till den senaste landslagssamlingen i mars.  Om HJK har många lovande talanger, så har man också en hel del rutinerade spelare med i laget. Joona Toivio, Jukka Raitala och Perparim Hetemaj är de mest välkända namnen, speciellt från det finska landslaget sedan många år tillbaka.  

Truppläget i IFK: 

Ett fåtal spelare kommer att missa matchen på lördag. Dels så missar Elmo Henriksson, Samuel Anini Jr. och Patrik Raitanen matchen, av den orsaken att de är utlånade från just motståndarlaget. Den långtidsskadade Muhamed Olawale Tehe kommer också han att vara otillgänglig för spel, men anfallaren gör framsteg med rehaben och kommer troligen att vara tillgänglig för spel till hösten.   

Även ifjol skrev jag en text inför hemmamatchen mot HJK. Jag valde då att dela med mig av min tippning, vilket var att IFK skulle vinna matchen och att Dé skulle avgöra med sitt första ligamål. Tipset föll rätt ut och därför väljer jag att tippa även årets match på hemmaplan mot HJK.

IFK Mariehamn vinner även denna gång matchen med 2–1 och den som avgör heter Aly Ndom.

/Elis Åberg