Ett kryss med en bitter eftersmak

Det blev en solig och riktigt varm match idag, när hemmalaget FC Inter firade att man fått sin arena Veritas Stadion klar för spel. Naturgräset är ett minne blott och det allt mer vanliga spelunderlaget konstgräs är det som gäller som förutsättning i Kuppis parken. Inför matchen kunde man konstatera att Grönvitt mönstrade i princip samma startelva som i den senaste ligamatchen (IFK M 2-1 FC Haka). Den enda skillnaden var att den småskadade mittfältsterriern Alvaro Ngamba stannade kvar på holmen och istället kom den bollskickliga Oskari Sallinen in från start.

Första halvlek:

De första 45 inleddes med ett bollrullande hemmalag. Utan att skapa några farliga chanser klarade Grönvitt upp Inters förväntade anstormningsfas. Mycket av IFKs lägen den första halvtimmen skapades genom spelgeniet Jamie Hopcutt, som allt som oftast spelade ut bollen till en ivrig Jiri Nissinen på högerkanten. Trots ett par fina inspel från Jiri fick man aldrig några riktigt farliga lägen skapade. Ett konstnummer i form av en cykelspark från Dé kunde ha blivit lyckat, om inte Inters långa mittback Mikael Almen hade varit där och fått undan bollen med huvudet först.

Efter 33 minuter spelade tilldelades hemmalaget en straffspark, efter att ett inlägg från vänster olyckligt nog träffat lagkapten Timi Lahtis hand. Elmo Henriksson kom dock att göra sin andra straffräddning för i år och Mattias Tamminen fick därmed se sig besegrad av den reslige U21-landslagsmålvakten.

Andra halvlek:

Starten på den andra halvleken blev lik den första, det vill säga att Inter behöll boll utan att skapa några chanser. I den 62:a matchminuten gjorde IFK ett byte som direkt skulle ge positiv effekt, då Oskari Sallinen lämnade plats för Abdulfattah Asiri.

Flera farliga lägen skapades från saudierns vänsterkant. Några minuter efter bytet trodde många att Dé hade gett bortalaget ledningen, men den assisterande domaren höjde flaggan för offside. Ett par sekvenser senare sköt Asiri bollen i stolpen och på returen kunde Tuco stöta in bollen. Det här målet kom dock att dömas bort igen, då huvuddomare Oskari Hämäläinen ansåg att Inters målvakt Eetu Huuhtanen hann få en hand på bollen före anfallaren från Kamerun var på den.
Det efterlängtade målet skulle dock komma bara minuter senare, då Asiri spelade ut bollen till vänster från en tilltrasslad situation. Där befann sig Jamie Hopcutt, som på ett kliniskt sätt placerade in den vid Huuhtanens vänstra stolpe.

Inter kom dock att få sista ordet ikväll. På en kontring kunde Petteri Forsell hitta en djupledslöpande Darren Smith. Trots att flera Grönvita spelare var centimetrar från att få bort bollen, så kunde sydafrikanen runda Henriksson och lägga in bollen i öppet mål.

Redan inkommande lördag är det dags för match igen. Mesta mästarna HJK från Helsingfors kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. HJK har meddelat att de kommer med ett stort bortastöd, så räkna med att det kan bli bra stämning. Hoppas du också kommer till Wiklöf Holding Arena för att heja fram Grönvitt till en lika minnesvärd seger som ifjol!

FC Inter 1-1 IFK Mariehamn (0-0)