Ligagenrep mot KTP

Den 4 januari samlades majoriteten av Grönvitts nuvarande trupp för första gången. Lite mer än 90 dagar har gått sedan det och nu börjar den långa väntan efter ligapremiären ta slut. Hela Ålands lag har spelat totalt nio matcher under vintern, fem av dem var i Ligacupen och övriga var träningsmatcher. Majoriteten av alla dessa har varit jämna tillställningar. Grönvitts nya huvudtränare Bruno Romão har under veckorna som varit testat olika laguppställningar mot olika motståndare.

Motståndarlaget KTP är välbekanta för Grönvitt. Alla minns säkert den rafflande avslutningen på ligaspelet ifjol, när lagen möttes i Kotka den 19 oktober. Inför den sista omgången låg IFK sist i serien och KTP var två poäng före på kvalplats. IFK vann matchen i Kotka med 2-0 och därmed gick man om KTP i tabellen. KTP blev direkt degraderade och för Grönvitt väntade ett kvalspel mot Gnistan, som man sedan vann med sammanlagt 3-0 över två matcher.

Sent under fjolåret anlände nigerianen Emmanuel Okereke till Finland för att börja spela fotboll i Honkas A-lag. I och med Esboklubbens konkurs, bröts avtalet med klubben och efter ett lyckat provspel kom Grönvitt och Okereke överens om ett tvåårigt kontrakt.

Intervju med Emmanuel Okereke

Hur har du kommit in i laget?

- De senaste tre månaderna på ön har varit riktigt bra både på och utanför planen, jag känner mig väldigt välkommen här av mina lagkamrater. Människorna på Åland har också behandlat mig bra med de små interaktioner jag haft. Jag är säker på att min tid här kommer att vara bra.

Vad är den största skillnaden mellan de två fotbollskulturerna (Nigeria och Finland) som du nu upplevt?

- Ja, fotbollen här är väldigt annorlunda jämfört med vad jag är van vid. Den största skillnaden skulle jag säga är intensiteten och hastigheten i spelet, man måste tänka på sitt nästa drag mycket snabbare så att man inte blir av med bollen.

En träningsmatch mot KTP kvar, sedan väntar ligapremiären mot Ekenäs IF. Är ni redo?

- Äntligen är det bara en match kvar tills den efterlängtade säsongen börjar. Vi har byggt en stark gemenskap i gruppen och har uppnått så mycket på så kort tid tack vare spelare, tränare och annan personal i klubben. Imorgon är det sista träningsmatchen och vi kommer att fortsätta göra det vi alltid har övat på träningar och försöka åtgärda våra misstag i den senaste matchen mot TPS. Jag tror att det kommer att vara den viktigaste detaljen för att vinna morgondagens match.

Supporterföreningen Grönvitt bjuder på fri entré till matchen. Avspark kl. 17:00 på Wiklöf Holding Arena.

/Elis Åberg

Inför KTP