Mot Vasa och första segern

På fredag kl 18.00 ställer sig hela Ålands lag, de grönvita kämparna i IFK Mariehamn, på Lemonsoft Stadium i Vasa för att ta sig an hemmalaget VPS, aka Vepsu.

Mariehamn med 12.000 invånare tar fajten mot Vasas 68.000. Det är också det närmaste ett svenskderby vi kommer i årets Veikkausliiga och det är sjöfartsstaden Mariehamn mot den finländska teknologivaggan Vasa. Men mest av allt är det en match som båda lagen måste vinna och därmed är alla förutsättningar på plats för en spännande kväll för inget definierar sport lika tydligt som de avgörande stunderna. Lika nervkittlande som de är att betrakta, lika underbara är de när det går vägen.

Vi har nått fram till den femte matchen i årets Veikkausliiga och marginalerna är som vanligt små. Skillnaden mellan vinst och förlust kan handla om tillfälligheter, dagsform, snedträffar och så vidare. Så är det i livet och så är det i fotbollen och då handlar det om att glömma allt annat. Detta är lika lätt att skriva som svårt att förverkliga och det finns bara en sak att göra; håll ögonen på bollen och fortsätt framåt.

För IFK:s räkning började årets Veikkausliiga hyggligt med oavgjort, med mersmak, mot Ilves. Efter det har dessvärre poängen gått till andra och sådant känns surt från läktarplats. Lika gärna som man vill vara framgångsrik i sina relationer, på jobbet och i vardagen vill vi se lyckade passningar, djärva avslut, glädje och inspiration när IFK marscherar in. Det är därmed inget att hymla om, vi kräver seger!

VPS som står för motståndet på lagets hemmaarena Lemonsoft Stadium har också inlett ligasäsongen skakigt med två poäng så här långt efter två kryss och två förluster. VPS ligger elva och IFK tolva och så långt nere i tabellen vill ingen vara.

Drabbningarna mellan IFK och VPS har präglats av ovisshet. Ifjol möttes lagen tre gånger i ligan; en oavgjord och en vinst åt vardera håll. Historien betyder såklart väldigt lite men det är ändå värt att notera att två av de tre matcherna slutade 1-3; hemmaplan var alltså ingen favör och den historien får gärna upprepa sig på fredag.

På den kuriosa sidan kan också noteras att VPS har fler skäl än bara en seger att fortsätta den offensiv som präglat laget de senaste åren. I fjol stod VPS för 52 mål, näst mest i ligan sedan 1990, och idag ligger man på sammanlagt 798 mål som gärna får bli 800, sett med hemmapublikens ögon.

Allt sånt som statistik och fjolår och yadayada kan vi supportrar ägna tid åt. För IFK-backen Mikko Sumusalo och de andra som ska göra jobbet handlar det om fokus, fokus och fokus vilket Sumusalo understryker inför fredagens match:

– Vi måste vara med i matchen från första minuten. Vi har, trots allt, haft egna chanser i tidigare matcher och vi är ett bra lag med bra spelare. Nu handlar det om att vi måste tro på oss själva och jobba hårt, säger han till Veikkausliigas nyhetstjänst.

Matchen börjar klockan 18.00 och kan ses på Ruutu+.

 

/Jörgen Pettersson