Nästa stopp i cupen

Efter söndagskvällens härliga seger över FC Inter på Wiklöf Holding Arena är det nu åter dags för killarna att snöra på sig dojorna när fjärde omgången i Finlands Cup 2024 skall avgöras.
 
I den tredje omgången, då IFK gick in i turneringen, besegrade Hela Ålands Lag Riihimäen Palloseura (RiPS) med klara 5 – 0 (0-0) och nu är det alltså dags för nästa stopp för det Grönvita cuptåget.

Som motståndare gav lotten till svar att ännu ett division-3 lag får celebert ligalagsbesök och denna gång är det Laajasalon Palloseura (LPS) som tåget stannar till hos.

Laajasalo, eller Degerö på svenska, är en ö som ligger några kilometer österut från Helsingfors centrum och bebos av ca 23 000 invånare, ett relativt nybyggt bostadsområde med flerbostadshus som vuxit upp där flera herrgårdar uppfördes under Finlands ”Sverigetid”– dvs fram till ca 1810-talet.

Laajasalos fotbollsstolthet, LPS, bildades så sent som 1978 och har som sin främsta merit slutat på en fjärde plats i division 2 och det 2007. För det mesta har det varit spel i division 3, 4 eller 5 och laget gör nu sin sjätte raka säsong i division 3. Till fjärde omgången har man tagit sig genom segrar, i tur och ordning, mot FC Vuosaari (div-4) 9 – 0, TiPS (div-3) 2 – 1 och EPS/2 (div-3) med 4 – 0.

Lagen har mött varandra en gång tidigare, även det i Finlands cup och året var 2011. Den matchen vann IFK med förkrossande 8 - 0. 

LPS har annars en bred verksamhet som omfattar allt från 3-åriga barn ända upp till pensionärer som är uppdelade i 23 olika lag. Sammanlagt är över 700 personer involverade i föreningens verksamhet.

A-laget huvudtränare är engelsmannen Michael O'Neill som bl.a verkat som akademitränare både i USA och i England före han landade i LPS senaste vinter. Till hans arbetsuppgifter hör också att stötta lagets äldre juniorlag i deras utveckling.

Från IFK meddelas att, likt cupmatchen mot RiPS i förra rundan, kommer vi att få se en rätt stor rotation inom truppen vilket ger möjlighet för flera spelare att visa att de hör hemma i en framtida startelva, även i ligasammanhang.

Matchen, som spelas på Saari Arena i Degerö, har avspark på den något udda tiden 15.00 i morgon och detta för att IFK skall hinna hem med Viking Line från Åbo på kvällen för att, på bästa sätt, hinna förbereda sig för kommande ligamatch som är redan på söndag den 12 maj då Grönvitt besöker Lahtis och matchen mot FC Lahti.

Om IFK lyckas ta sig vidare är nästa omgång för cuptåget den femte vilket innebär att 32 lag återstår i årets Finlands cup. Från och med denna omgång är det dessutom fri lottning vilket innebär att inga seedningsgrupper eller hemmaplansfavörer förhandsbestäms. Den omgången lottas 16 maj och matcherna skall spelas 15 eller 16 juni.

Matchen, som alltså har avspark kl.15.00 i morgon, kan följas på betalkanalen Ruutu+ och sändningen börjar kl.14.50.

//Sune Eriksson