Planenligt avancemang

RiPS 0-5 IFK Mariehamn (0-0)

IFK Mariehamn inledde med en seger i Finlands Cup 2024. Division 3 laget RiPS stod som motståndare borta i Riihimäki och IFK gjorde en hel del förändringar, jämfört med den senaste ligamatchen mot KuPS. Bland annat fick fyra ålänningar chansen från start och en av dem var Wille Nuñez, som även gjorde tävlingsdebut från start för Grönvitt.

Första halvlek

IFK fick direkt ett drömläge att göra 1-0, när Matias Ojala rann igenom hemmalagets försvar. Ojalas avslut gick rakt på målvakten och efter det hade IFK svårt att hitta igenom centralt. Hela Ålands lag dominerade stora delar av bollinnehavet och IFKs 17-årige Wille Nuñez var mycket aktiv på sin vänsterkant. Grönvitt fick aldrig in ett ledningsmål under den första halvleken och det var en optimistisk hemmapublik som fick se sitt RiPS hålla jämna steg med ligalaget IFK Mariehamn.

Andra halvlek

I den andra halvleken blev det proppen ur för IFK. Emmanuel Okereke nickade in 1-0 till IFK i den 52:e minuten, assisterade av Matias Ojala. Tio minuter senare kapades Jiri Nissinen innanför straffområdet och Matias Ojala förvaltade straffen på bästa sätt, 2-0 till Grönvitt alltså.

IFK genomförde hela fyra byten sekvensen efter och en av de inbytta var Hugo Cardoso, som senare skulle vara delaktiga i alla de kommande målen. Hugo rann igenom på sin högerkant i den 68:e minuten och spelade osjälviskt fram en fri Oskari Sallinen, som placerade in 3-0.

Bara tre minuter senare var det dags igen för ett åländskt mål. Från en hörna slagen av Cardoso, kunde Wille Nuñez nicka in 4-0 målet. Den 17 år gamla Wille fick kröna sin tävlingsdebut från start med ett mål och glädjen från både Wille och övriga lagkamrater gick inte att ta miste på.

Till slut fick även Cardoso bli noterad i målskyttet, när han iskallt placerade in 5–0 målet på frispark.

Tack vare den mycket komfortabla 5-0 segern tar sig Grönvitt vidare till nästa omgång av Finlands Cup. Lottningen till omgång 4 äger rum den 30 april.

/ Elis Åberg

Bruno Romãos tankar om matchen

”Det är jätteroligt att Finlands Cup har börjat. Det var en riktigt bra atmosfär här i Riihimäki. I den första halvleken hade vi några problem och vi missade många chanser. Vi ändrade några saker i halvtid och sedan började vi göra målen på våra lägen. Till slut blev det ett rättvist resultat och vi lyckades med vårt mål, vilket var att ta sig vidare till nästa omgång”

Hela intervjun finns på vår Facebook.

IFK Mariehamn idag:

Marc Nordqvist – Usman Suleman (64’ Patrik Raitanen) – Pedro Machado (64’ Eero-Matti Auvinen) – Emmanuel Okereke – Jiri Nissinen – Max Peterson (64’ Hugo Cardoso) – Michael Fonsell – Matias Ojala (64’ Emmanuel Patut)  – Leo Andersson – Oskari Sallinen – Wille Nuñez

IFKs mål: 52’ 0-1 Emmanuel Okereke, 64’ 0-2 Matias Ojala (straff), 68’ 0-3 Oskari Sallinen, 71’ 0-4 Wille Nuñez, 83’ 0-5 Hugo Cardoso

Publiksiffra: 877 personer

Nästa match: HJK – IFK Mariehamn 20.4 kl. 15:00 – Ruutu sänder