EN POÄNG BORTA MOT FC HAKA

Bottenstriden i Veikkausliiga spelades i Valkeakoski mot FC Haka. Detta kännetecknades som en match där båda lagen “måste” vinna. Då är det inte helt ologiskt att matchen slutade oavgjort och båda lagen fick därmed varsin poäng.

Det fanns inledningsvis tendenser till nervositet i denna viktiga bottenstrid. Matchen första riktiga målchans kom i den 9:e minuten då Jamie Hopcutt slog ett inlägg från högerkanten som Mikko Sumusalo efter tveksamhet i Haka.försvaret fångade upp vid bortre stolpen för att sedan passa vidare till Tuco. Tuco sköt eller chippade över Aatu Hakala i Haka-målet men bollen gick i ribban, som tur var kom Riku Sjöroos flygande på returen och 0-1 var ett faktum. Bästa möjliga inledning för våra grönvita kämpar!

Efter IFKs mål tog hemmalaget FC Haka över taktpinnen och skapade flertalet halvfarliga målchanser. Haka använde främst deras högerkant genom snabbe Logan Rogerson. IFK-bekante Elias Matsokangas och Tuure Siira hade varsitt skott från relativt bra lägen men ingen av dem lyckades få skotten på mål.

Sista händelsen i första halvlek kom då hemmalaget FC Haka kom på en kontring och bollen landade slutligen vid Elias Mastokangas som hade ett ypperligt läge att kvittera men Mastokangas skott gick precis utanför. Med andan i halsgropen gick våra grönvita kämpar till halvtid med en 0-1 ledning.

Andra halvlek inledde FC Haka med en stor dominans, speciellt de första 15 minuterna. Flertalet farliga hörnor där Elmo Henriksson, på en av hörnorna, gjorde en monsterräddning på Niklas Fribergs nick. IFK fick fokusera fullständigt på försvar och hade svårigheter att få till något eget spel. Logiskt och rättvist kom så kvitteringen för hemmalaget i den 55:e minuten då Tino Prume slog en väl avvägd djupledsboll till Elias Mastokangas. Mastokangas gör en elegant nedtagning och placerar sedan in bollen bakom en utrusande Elmo Henriksson.

För att bryta hemmalagets dominans valde Daniel Norrmén att i den 63:e minuten byta ut båda de offensiva krafterna Tuco och målskytten RIku Sjöroos till förmån för Robin Sid och Tehe Olawale. FC Hakas dominans avtog något och IFK kunde återigen börja bygga upp ett eget spel.

I den 68:e minuten hade IFK en bra chans då Aly Ndom slog ett bra inlägg till Tehe Olawale som nickade ner till Albin Granlund som i sin tur hittade Robin Sid. Robin sköt direkt men skottet gick dessvärre utanför.

När knappa kvarten återstod av matchen valde Daniel Norrmén att göra ytterligare två byten då nyförvärvet Konstantinos Kostopoulos fick göra debut och samtidigt kom Michael Fonsell in. Ut gick Jelle Van Der Heyden och Jamie Hopcutt.

FC Haka fortsatte att trycka på men IFK höll undan och slutställningen skrevs således till 1-1. Det var en poäng som IFK får vara nöjda med trots att tre poäng skulle ha smakat otroligt bra.

Nu är det fullt fokus på nästa match som är om en vecka, fredagen den 18.8 hemma mot FC Honka. Då finns tre poäng i potten igen.