En poäng inför storpublik

IFK Mariehamn 1-1 IF Gnistan (1-1)

Ikväll fick hela 1723 personer bevittna matchen mellan IFK Mariehamn och IF Gnistan på Wiklöf Holding Arena. Det var strålande sol och 23 grader varmt när domare Joona Manninen blåste i gång matchen. Till skillnad från den senaste matchen i Uleåborg var Matias Ojala, Hugo Cardoso och Patrik Raitanen de nya namnen in i startelvan.

Första halvlek

IFK började matchen bra och ordnade fram ett par hörnor, dock utan resultat. Gästerna från Åggelby stack upp några gånger i början, även dessa försök utan resultat. I den 16:e minuten skickade Michael Fonsell in en höjdboll mot Adam Larsson, som kyligt nickade bak bollen till en framåt rusande Sebastian Dahlström. Mittfältaren klippte till direkt och gav Grönvitt ledningen.

Bara någon minut senare hade Grönvitt ett ypperligt läge att utöka sin ledning till 2-0. En Gnistan spelare passade hem bollen till Jiri Koski, som tog upp bollen med händerna. Huvuddomare Manninen menade att hemåt passen var avsiktlig och han blåste därmed för indirekt frispark, bara någon meter ifrån mållinjen. IFK slarvade bort läget och det skulle straffa sig senare.

I den 26:e minuten spelade Armend Kabashi in ett inlägg, som Matias Riikonen missbedömde. Bollen hamnade hos en Gnistan spelare, som skickade in ett nytt inlägg, denna gång till Benjamin Tatar. Den bosniska anfallaren nickade sedan in bollen i öppet mål till 1-1.

Andra halvlek

Den andra halvlekens första 20 minuter dominerades av bortalaget. Ex-IFK:aren Joakim Latonen hade ett drömläge att ge Gnistan ledningen i mitten av den andra, men kylan i avslutet fanns ej där. Matias Riikonen stod också för ett par fina räddningar under denna period.

I den 68:e minuten fick Jayden Reid hoppa in i stället för Hugo Cardoso. Det var Jayden Reids första match sedan den olyckliga skadan, som engelsmannen ådrog sig i träningsmatchen mot SJK för över två månader sedan.

IFK hade ett par fasta situationer mot slutet, men precis som i den första halvleken blev de resultatlösa. Efter 93 spelade minuter blåste Manninen för fulltid och båda lagen kom därmed att dela på poängen.

/ Elis Åberg

Huvudtränare Bruno Romãos tankar om matchen:

”En 50/50 match mellan två lag som har två olika spelstilar. Vi var lite sena i pressen idag, sett till hur många långbollar de kunde skicka framåt”

”Vår stora plan inför matchen var att försöka få fram många bollar bakom deras försvarslinje, så våra ytterbackar kunde komma framåt i offensiven”

”För att sammanfatta matchen. Det var en jämn sådan. Vi kunde och borde ha varit bättre”

Jayden Reid om att vara tillbaka efter en längre skadefrånvaro

”Det känns naturligtvis bra. Jag har varit borta från spel länge och det här var min första riktiga tävlingsmatch på några år, så det kändes skönt att vara tillbaka”

”Det har varit ett mentalt krig under dessa nästan 10 veckor, som jag varit skadad. Man gör gym- och träningen ute på fotbollsplanen mycket på egen hand. Man vill bara vara med på träningarna och matcherna, men det är jobbigt när man inte kan påverka det”

”Det var en väldigt svängig match. Jag är såklart inte nöjd med en poäng här idag, man vill vinna varenda en match”

Hela intervjun finns på vår Instagram senare under eftermiddagen

IFK Mariehamn idag:

Matias Riikonen – Patrik Raitanen – Pedro Machado – Michael Fonsell – Daniel Enqvist – Emmanuel Patut – Sebastian Dahlström (83’ Oskari Sallinen) – Matias Ojala (59’ Robin Sid) – Muhammed Tehe Olawale (83’ Jiri Nissinen) – Adam Larsson – Hugo Cardoso (68’ Jayden Reid)

IFKs mål: 16’ 1-0 Sebastian Dahlström

Publiksiffra: 1723 personer

Nästa match: SJK – IFK Mariehamn 31.5 kl. 18:00 på Oma SP Stadion. Omgång 9 av Veikkausliiga