Portugisisk tränare blir Grönvitts nya huvudtränare

Portugisisk tränare blir Grönvitts nya huvudtränare

IFK Mariehamn har gjort klart med ny huvudtränare för de kommande säsongerna. Hela Ålands lag och den portugisiske tränaren Bruno Romão har skrivit ett tvåårskontrakt med option att förlänga kontraktet också en tredje säsong.

Bruno Romão som är från Portugal fyller 40 år i januari och innehar UEFA Pro-utbildning. Han inledde sin tränarkarriär redan 2006 och har alltså över 15 års erfarenhet av olika tränarroller trots sin relativa ungdom i tränarsammanhang. Romão har under sin tränarkarriär varit aktiv i olika ungdoms- och assisterande tränarroller i portugisiska klubbar som Casa Pia, Oriental och Sporting. Han har också erfarenhet från Saudiarabien där han tränat Al-Hilas U23-lag. Bruno har även jobbat inom det portugisiska förbundet samt varit assisterande tränare för Cap Verdes landslag. På senare tid har Romão varit huvudtränare för Pharco FC i den högsta fotbollsligan i Egypten.

- Jag är otroligt nöjd med att kunna knyta Bruno till oss. Med tanke på den strategiska utvecklingen vi vill göra i klubben framledes med att ta ytterligare steg i att utveckla egna unga spelare och gärna komplettera med andra unga lovande spelare så är Brunos profil klockren. Han har lång erfarenhet av att utveckla lovande spelare på internationell nivå och han har också erfarenhet från högsta seniornivå både som assisterande tränare och huvudtränare kommenterar vd & sportchef Jimmy Wargh

IFK Mariehamn har sedan ligakontraktet säkrades jobbat intensivt med att intervjua flertalet kandidater till huvudtränarposten. Klubben har arbetat efter en önskeprofil där olika egenskaper har värderats. Bland annat har det varit viktigt att försöka kontraktera en huvudtränare som har dokumenterad erfarenhet och förmåga att utveckla unga talangfulla spelare och lyckas förädla spelare. Därtill har Grönvitts ledning gärna sett en tränarprofil som skulle kunna föra med sig inspiration och energi in i samarbetet mellan A-lagsverksamheten och den viktiga ungdomsfotbollen.

- Bruno kommer att kunna lyfta vår A-lagsfotboll utvecklingsmässigt men jag förväntar mig också att vi får in en kompetens och energisk kraft som kommer inspirera och dra med sig hela vår ungdomsverksamhet framåt vilket förstås känns riktigt bra. Det är skoj att Bruno tilltalas av utmaningen att komma till en mindre klubb på högsta nationella nivå för att visa att han kan utveckla klubben och spelarna och att hans tidshorisont är långsiktig med ett 2+1 års kontrakt. Jag märker redan baserat på alla frågor som vi fått från honom och den research som Bruno gjort kring klubben att Bruno är en mycket noggrann och ambitiös tränare och vi ser verkligen fram emot det kommande samarbetet, fortsätter Wargh.

Bruno Romão själv förklarar sin flytt till IFK Mariehamn på följande sätt:

- Till att börja med vill jag säga tack till IFK som tror på mig och min förmåga kunna vara med och utveckla klubben framåt. Mina första intryck av IFK och Åland är väldigt positiva och jag bara väntar på att få börja jobba med laget. Jag ser framemot att flytta till Åland, att lära känna ön och samhället samtidigt som jag vill hjälpa IFK att bygga ett positivt och hårt arbetande fotbollslag, där alla spelare kan utvecklas till sin fulla potential.

- Jag förväntar mig att vi skall göra goda insatser och göra hela Åland stolt, tillägger Bruno.

Sedan det stod klart att Jimmy Wargh skulle tillträda som ny vd & sportchef så har han arbetat vidare med att förtydliga strategin och dra upp de viktigaste fokusområdena för de kommande åren sportsligt och kommersiellt. Och i det arbetet tro Wargh att Romão också kommer att bli en viktig pusselbit.

- Vi har förtydligat i vår strategi att vår verksamhet finns till för att åländska ungdomar skall kunna drömma om ligaspel på hemmaplan och att ålänningarna skall kunna känna en stolthet över laget och här ser jag på Brunos profil att han är mycket tydlig med hur han vill jobba med en tydlig identitet för laget och spelarna och att han har en mycket genomtänkt filosofi för hur han vill utveckla unga spelare till att kunna ta steget fullt ut och bli ligaspelare. Men också att han vill sätta en tydlig prägel på sina lag och där är min förväntan att vi skall kunna bli ett tydligt hela Ålands lag som alla kan känna stolthet över, kommenterar Wargh

Romão flyttar till Åland och inleder träningen med laget den 4:e januari. Fram tills dess drar assisterande tränaren Daniel Sjölund träningarna.

I och med rekryteringen av Romão som huvudtränare så är nu IFK Mariehamns ledar- och tränarstab komplett för säsongen 2024 vilket också underlättar vad gäller att slutföra bygget av spelartruppen.

- Det finns flertalet pågående samtal med etablerade spelare som pausats i väntan på att huvudtränarfrågan skall stängas och i och med att vi nu kan visa upp ett så fint namn som Bruno så hoppas jag kunna komma framåt i diskussionerna med några spännande spelare också de kommande veckorna, fortsätter Wargh

Ytterligare information om Bruno Romão finns på https://brunoromao.com/

- Genom att gå in och läsa på om hur Bruno själv definierar sig som tränare och sin filosofi så får man en bra bild över vilken typ av ambitiös och noggrann tränare vi fått till klubben och jag tror att det här är en riktig fullträff för IFK Mariehamn men också för åländsk fotboll som helhet, avslutar Wargh.
 

Bruno Ramao