Storseger i cupen

LPS 0-5 IFK Mariehamn (0-0)

En typisk vårdag i Hufvudstadsregionen – Solsken, +12 och lätt vind. Det var väderförutsättningarna inför dagens cupmatch i Degerö. Motståndarna LPS (div. 3) spelade en av sina största matcher på länge, när Grönvitt kom på besök till Saari Arena.

Första halvlek

Den första halvleken påminde väldigt mycket om den första cupmatchen som IFK Mariehamn hade mot RiPS. Grönvitt tog tag i taktpinnen, men de heta målchanserna uteblev. Många fasta situationer, främst hörnor, hade Hela Ålands lag. Efter en hörna i den 35:e minuten skadade sig Emmanuel Okereke och den nigerianska mittbacken tvingades kliva av. Leo Andersson stod för mycket av den offensiva produktionen, men i den första halvleken fick han se sitt lag gå till halvtidspaus med ställningen 0-0.

Andra halvlek

Även den andra halvleken påminde om cupmatchen i Riihimäki. Grönvitt kom mer eller mindre direkt till de heta målchanserna och efter två minuter gav den 19 år gamla Leo Andersson IFK ledningen.

Bara två minuter senare utökade Oskari Sallinen Grönvitts ledning, efter att ha runnit igenom ett spritt LPS försvar. Tio minuter senare small det igen bakom Kalle Pajuportti i hemmalagets målbur. Återigen var det Leo Andersson som från sin högerkant placerade in bollen i mål, efter en fin framspelning av Sebastian Dahlström.

I den 63:e minuten serverade Oskari Sallinen en djupledslöpande Jiri Nissinen, som bombade upp 4-0 målet i nättaket. Jiris mål skulle inte komma att bli matchens sista, eftersom Muhamed Tehe Olawale utökade Grönvitts ledning till 5-0 från nära håll i den 70:e minuten.

LPS hade en gyllene möjlighet att reducera i slutet, efter slarv från försvaret i IFK. En anfallare från LPS tog vara på ett löst hemspel, men Eero-Matti Auvinen tog en maxlöpning och blockade avslutet. På returen fick samma LPS spelare ett nytt kanonläge, men avslutet gick i stolpen och ut.

Noterbart från dagens match är att Ola Melander (född 2008) fick göra tävlingsdebut, när han kom in i den 65:e minuten.

Efter ett planenligt cupavancemang, väntar nu FC Lahti i Veikkausliiga på bortaplan inkommande söndag. Avspark kl. 18:30, mer om den matchen kommer på våra sociala medier imorgon fredag.

/ Elis Åberg

Bruno Romãos tankar om matchen

”Matchen idag hade två specifika mål. Den första målsättningen var såklart att gå vidare till nästa runda av cupen, vilket vi klarade av på en svårspelad plan. Det var en härlig atmosfär och många var riktigt trevliga mot oss”

”Den andra målsättningen var att använda våra energinivåer på ett rätt sätt, eftersom vi var det enda ligalaget som hade en match idag (övriga hade igår). Nu väntar en match på söndag, så därför behövde vi spara så mycket kraft som möjligt för att återhämta oss bra”

Hela intervjun finns på vår Instagram

Ola Melander om sin debut

”Det kändes bra att få komma in och få några minuter. Såklart var jag lite nervös inför, men man tänker inte så mycket på det när man kommer in på planen. Man bara kör helt enkelt”

”Det har varit tufft att träna med A-laget under vintern. Det är mycket mer fysiskt och snabbare tempo, jämfört med U17-laget”

Hela intervjun kommer på vår Facebook och Instagram imorgon.

IFK Mariehamn idag:

Marc Nordqvist – Usman Suleman – Pedro Machado – Emmanuel Okereke (37’ Eero-Matti Auvinen)  – Max Peterson (65’ Muhamed Tehe Olawale) – Emmanuel Patut (65’ Adam Larsson) – Sebastian Dahlström (Daniel Enqvist) – Robin Sid – Jiri Nissinen (65’ Ola Melander)  – Oskari Sallinen – Leo Andersson

IFKs mål: 47’ 0-1 Leo Andersson, 48’ 0-2 Oskari Sallinen, 58’ 0-3 Leo Andersson, 63’ 0-4 Jiri Nissinen, 70’ 0-5 Muhamed Tehe Olawale

Publiksiffra: 832 personer

Nästa match: FC Lahti – IFK Mariehamn. 12.5 kl. 18:30 på Lahden Stadion. Omgång 6 av Veikkausliiga.