TPS kommer på besök för en träningsmatch

Hela Ålands lag, IFK Mariehamn fortsätter att vässa formen inför den stundande ligapremiären, som bara är två veckor bort. Ekenäs IF är motståndarna i årets första ligamatch, men imorgon är det Ligaettan-laget TPS från Åbo som Grönvitt träningsspelar mot på Wiklöf Holding Arena. 

TPS har sedan 2021 spelat i Finlands näst högsta serie och varit ett pålitligt topplag där. 2022 var man nära att stiga till Veikkausliiga, men FC Lahti blev för svåra i ligakvalet. Åbolaget spelade förra veckan en träningsmatch mot ett annat ligalag, IF Gnistan, på Veritas Stadion i Kuppisparken. TPS vann matchen med 2-0. 

Grönvitt reste förra helgen upp till Seinäjoki för att möta SJK. Matchen var jämn, men tillslut blev anfallaren Jaime Morenos två mål för SJK avgörande och hemmalaget vann träningsmatchen med 2-1. IFKs mål kom till på en hörna slagen av Sebastian Dahlström i den första halvleken. Inspelet från Dahlström nådde Eero-Matti Auvinen, som kunde trycka in bollen i mål. 

Leo Andersson var skadad på slutet av förra säsongen, men mittfältaren har kommit tillbaka med bravur under försäsongen. Hittills har han spelat varje match och i träningsmatchen mot Vaajakoski för två helger sedan gjorde han ett av Grönvitts fyra mål.

Intervju med Leo Andersson

Hur är din egen form för tillfället?

 - Jag började försäsongen redan i december, så den har varit rätt lång för min del. Man har haft mycket tid på sig att komma i form och när jag var skadad i slutet av förra säsongen, så har jag inte spelat så mycket matcher. Nu när jag spelat en del matcher på försäsongen, så känns det som att jag kommit in i det och hittat formen igen. Nu ser jag framemot premiären.

Det här blir din andra riktiga säsong i Grönvitt, vad har du satt upp för målsättningar? 

 - Målsättningarna är helt klart att vara en startspelare och som offensivspelare så gör jag gärna en del poäng, i form av mål och assist. Det viktigaste för min del blir nog att vara en given startspelare och försöka prestera så bra som möjligt på planen. 

Hur skulle du beskriva de två senaste träningsmatcherna?

 - Mot Vaajakoski gör vi inte vår starkaste match, men vi kommer dock ut med bättre energi och inställning i den andra halvleken. Det viktigaste för min egen del var att vi fick öva på offensiven. Det var bra att vi lyckades få olika målskyttar och hitta fina kombinationer. Matchen mot SJK var en bra prövning mot ett traditionellt topplag i Veikkausliiga. Vi fick ett bra kvitto på var vi ligger i förberedelserna. Det är en bra match och den är väldigt jämn, det kunde ha slutat hursomhelst. Tyvärr lyckades SJK vinna tack vare två fina mål, men det kunde lika bra varit en seger för oss förra lördagen.

Vad blir viktigt inför slutspurten av försäsongen?

 - Vi har två kvarstående träningsmatcher och det viktigaste blir att vi håller oss till våra grunder, som Bruno vill se i vårt spel. De har vi gjort bra hittills, så nu måste vi fortsätta spela vårt eget spel. Det gäller också att finslipa på detaljerna och titta närmre på de saker vi inte jobbat med så mycket tidigare. Förhoppningsvis får vi två positiva resultat med oss och genom det kan vi gå in till premiären med ett bra självförtroende. 

Hur mycket vet du om TPS?

 - Jag har förstått att Riku Sjöroos (tidigare spelare i IFK) har varit hos TPS under försäsongen, så det blir intressant att se om han är med. Gällande övriga spelare, så har jag mött några i matcherna mellan FC Åland och TPS 2. Det blir kul att se om jag känner igen något bekant ansikte från de kamperna. Föreningen TPS är en stor sådan, som gjort många ligasäsonger. Fastän de inte spelat i högsta ligan, så har de varit i toppen av Ligaettan. Det blir absolut en tuff prövning och återigen ett bra test för vår del, inför den stundande ligapremiären.  

Träningsmatchen mot TPS börjar klockan 18:00 på Wiklöf Holding Arena. 

/Elis Åberg

Inför TPS