Tre poäng i premiären

IFK Mariehamn 3-2 Ekenäs IF (2-2)

Hela Ålands lag, IFK Mariehamn vann sin ligapremiär med slutresultatet 3-2 under lördagskvällen. IFK ställde upp med samma startelva som i genrepet mot KTP, men på bänken var Oskari Sallinen tillbaka efter en tio veckor lång skadefrånvaro. Han kom att bli matchhjälte i kvällens finlandssvenska derby.

Första halvlek

Starten på ligapremiären 2024 var något alldeles speciellt. Grönvitt inledde piggt och redan efter sex minuter kom matchens första mål. Hugo Cardoso kom igenom på sin högerkant och spelade in ett lågt inlägg. Bollen styrdes bakåt och den hamnade precis framför Sebastian Dahlström som klippte till och gav Grönvitt ledningen. Bara några sekunder senare skickade Ekenäs ytter Nasiru Muhammed in ett inlägg, som Noah Lundström fick en fot på. Styrningen var alldeles perfekt och gick in precis intill Matias Riikonens vänstra stolpe.

Bara några sekunder senare var det mål igen, när IFK svarade fort på Ekenäs kvittering. EIFs högerback Alexander Leksell försökte spela hem till egen målvakt, men passningen blev alldeles för lös och Muhammed Tehe Olawale snappade upp bollen snabbt. Ivorianen fick iväg ett mycket välplacerat avslut och efter nio spelade minuter hade Grönvitt en 2-1 ledning.

Efter målet kändes det som att Grönvitt försökte lugna ner spelet genom ett större bollinnehav. När IFK tappade bollen högt upp, så gick bortalaget i en snabb kontring. Noah Lundström fick bollen återigen centralt på marken från Nasiru Muhammed och Lundström var kylig i avslutningsmomentet. 2-2 var ett faktum efter lite mindre än 20 minuter spelade på Wiklöf Holding Arena

Andra halvlek

Den andra halvleken började likt den första avslutades. Grönvitt kontrollerade bollinnehavet, utan att skapa några större farligheter. Ekenäs stack upp ibland och deras farligaste läge under den andra halvleken var en frispark från Lucas Kaufmann. Frisparken gick rätt i muren och på returen gick skottet hans tätt utanför Riikonens högra stolpe.

De 1606 åskådare som kom till dagens premiär fick bevittna en tillknäppt slutforcering från Grönvitt. Flera hörnor skapades, men de riktigt farliga avsluten lyste från sin frånvaro.

I den 84:e minuten skickade Hugo Cardoso in ett inlägg och bollen dansade fritt precis framför Ekenäs målbur. Till sist fick Oskari Sallinen en fot på bollen och den 22 år gamla Sallinen stötte in ledningsmålet. Euforin på Wiklöf Holding Arena gick inte att ta miste på och IFK klacken var otroliga på slutet. Ljudnivån från klacken gav spelarna den extra energin som krävdes för att hålla undan från EIFs slutforcering.

Det blev aldrig en riktig forcering från bortalaget och IFK kunde spela av matchen på ett vackert sätt.

3 poäng i hemmapremiären!

Bruno Romãos tankar om premiären

”Det var en typisk premiärmatch. En tuff match mot ett organiserat lag, men vi borde ha försökt behålla ledning bättre i början”

”I pausen försökte vi fixa till de misstagen som vi gjorde i första halvleken. Det avgörande målet kunde ha kommit tidigare, men det var verkligen ett välförtjänt sådant”

Presskonferensen finns på vår Facebook redan idag och på Youtube imorgon.

Oskari Sallinens tankar om matchen:

Det känns helt otroligt bra att börja säsongen med tre poäng. Jag är extra glad idag, eftersom det har varit en tuff försäsong för min del. Jag har varit skadad länge, så det känns jättebra att få komma in och göra det avgörande målet”

”Mot slutet var det bara att tro på det vi gör och tillsist fick vi in målet. Det är skönt att vinna första matchen, men det är 25 matcher kvar”

IFK Mariehamn idag:

Matias Riikonen – Patrik Raitanen – Noah Nurmi – Eero-Matti Auvinen – Jiri Nissinen – Michael Fonsell (56´Emmanuel Patut) – Sebastian Dahlström – Robin Sid (83´ Leo Andersson) – Hugo Cardoso – Adam Larsson – Muhamed Tehe Olawale (83’ Oskari Sallinen

IFKs mål: 6´ 1-0 Sebastian Dahlström, 9’ 2-0 Muhamed Tehe Olawale, 84:e 3-2 Oskari Sallinen

Publiksiffra: 1606 personer

Nästa match i Veikkausliiga: IFK Mariehamn – KuPS 13.4 kl. 17:00 – Wiklöf Holding Arena