TUNG FÖRLUST I ULEÅBORG

Alla vet vilket läge vårt grönvita lag befinner sig i. Vinster är ett måste och gärna så fort som möjligt. Första chansen i utmanarserien skulle komma mot AC Oulu i Uleåborg men tyvärr så räckte det inte till denna gång då AC Oulu tog alla tre poäng efter 3-2 till hemmalaget.

IFK inledde relativt bra då och tog i den 14:e minuten ledningen efter att Jamie Hopcutt slagit ett inlägg till en fristående Tuco som nickade mot mål men Calum Ward gjorde en räddning. På returen kom dock Tehe Olawale stormandes och tryckte in ledningsmålet för IFK. Bästa möjliga inledning genom en ledning!

Ledningen fick dessvärre inte vara längre än 10 minuter då Luquinhas i den 24:e minuten slog en fin djupledsboll till Rasmus Karjalainen som något omarkerad fick skjuta från bra läge och då gjorde inte Karjalainen inte några misstag. Skottet placerades in till vänster om Elmo Henriksson som inte hade mycket att göra på det målet.

Efter kvitteringen tog AC Oulu lite mer initiativ och målfarlige Ashley Coffey var nära att ge sitt lag ledningen i den 29:e minuten då Noah Pallas slog ett fint inlägg som Coffey nickade precis utanför Elmo Henrikssons högra stolpe. Ashley Coffey skulle dock inte gå mållös från matchen då han i den 35:e minuten fick en fin framspelning av Luquinhas som Coffey förvaltade på bästa sätt då han sköt hårt med vänstern och bollen gick i mål. Känslan efter AC Oulus ledningsmål var tung då det var iFK som misslyckade i speluppbyggnaden och på det sättet bäddade för AC Oulus omställning.

IFK hade en relativt bra chans att kvittera i den 42:a minuten då Samuel Anini Jr nickade bollen fram mot Tuco som i sin tur också försökte nicka men tyvärr blev nicken för lös och oplacerad för att överlista Calum Ward i AC Oulus mål.

I andra halvlek dröjde det till 60:e minuten innan IFK skapade första farliga chansen och det var på inlägg, slaget av Mikko Sumusalo, som Robin Sid touchade bollen vidare mot bortre stolpen där Tehe Olawale kommer rusande men tyvärr lyckades inte Olawale få en fot på bollen och bollen rann ut till inspark för AC Oulu.

I den 62:a minuten hade AC Oulu en ypperlig chans att utöka sin ledning till 3-1 på en hörna men Elmo Henriksson gjorde en fantastisk räddning och höll IFK kvar i matchen. Bara minuten efter Elmo Henrikssons fina räddning lyckades IFK kvittera genom Jamie Hopcutt. Målet kom till genom att Jelle Van Der Heyden slog ett inlägg som Robin SId fångade upp och passade in i boxen och efter några turer hittade bollen fram till Jamie Hopcutt som tryckte in kvitteringen!

IFK gick självfallet för vinst och i den 64:a minuten gjorde firma Wargh och Sjölund ett trippelbyte då Alvaro Ngamba, Riku Sjöroos och Kostas Kotopoulos kom in till förmån för Robin Sid, Samuel Anini Jr och Tehe Olawale. IFK tvingades till ytterligare ett byte i den 78:e minuten då lagkapten Timi Lahti haltade av planen och Aly Ndom ersatte honom.

I den 79:e minuten kommer det så tunga ledningsmålet för AC Oulu…det var en hörna som först hittade reslige Ashley Coffeys panna och sedan Magnus Breitenmoisers panna innan bollen var inne i IFKs mål.

IFK kämpade och försökte kvittera men några riktigt farliga chanser lyckades tyvärr inte skapas.

Nästa match är redan på fredag då FC Haka från Valkeakoski kommer på besök till Åland och Wiklöf Holding Arena, avsparken sker 18:30.

/Lasse Danielsson

Målskyttar: 14’ 0-1 Tehe Olawale, 24’ 1-1 Rasmus Karjalainen, 35’ 2-1 Ashley Coffey, 63’ 2-2 Jamie Hopcutt, 79’ 3-2 Magnus Breitenmoiser