Viktig hemmamatch mot Haka 

Hela Ålands lag, IFK Mariehamn, möter nu på söndag FC Haka för andra gången i år. Första matchen spelades för snart en månad sedan och trots en bra insats förlorade Grönvitt matchen i Valkeakoski med 2-0. Nu är det ett IFK som söker revansch på sin hemmaplan med fansen i ryggen, för att försöka knapra in på FC Haka som ligger en tabellposition ovanför. Förutom att minska poängavståndet till söndagens motståndarlag, så blir den åtråvärda platsen i den övre slutspelsserien inom behagligare avstånd. 

FC Haka har sett till förutsättningarna haft en bra start på ligasäsongen 2024. I en liten haltande tabell har man spelat 13 matcher och på dessa har man vunnit sex, spelat tre oavgjorda och förlorat fyra. Precis som ifjol, så är laget från Valkeakoski oerhört starka på sin hemmaplan. Bortaspelet är sett till poängen inte lika övertygande, men trots det har man ändå spelat ihop sju poäng. I den senaste ligamatchen på bortaplan mot SJK förlorade man en relativt jämn tillställning med slutsiffrorna 2-1. 

Laget från fabrikstaden Valkeakoski har också hittills haft ett lyckat cupäventyr. Haka har avancerat runda efter runda och efter att man så sent som i onsdags slog ut KPV, så kan man nu konstatera att de spelar semifinal i Finlands Cup nästa månad. Matchen mot KPV (till vardags i tredje högsta divisionen) var dock ingen enkel sådan. Kvartsfinalen såg länge ut att sluta 1-1 efter ordinarie tid, men i matchens allra slutskede kunde mittbacken Niklas Friberg nicka in det förlösande segermålet. 

Söndagens motståndare har två ex-IFK:are, som hittills fått stort förtroende av lagets nordirländska tränare Andy Smith. Målvakten Anton Lepola har vaktat Hakas mål i alla ligamatcher och han gjorde en alldeles fenomenal insats i den senaste tillställningen lagen emellan. Den andra spelaren med förflutet i Grönvitt är Elias Mastokangas, som var på lån till Hela Ålands lag från FC Inter säsongen 2021. Den nu 23 år gamla Mastokangas fick aldrig efter sejouren hos Grönvitt något större förtroende i Inter och gick därför till FC Haka. Ifjol blev det en stor succé för den offensiva spelaren, men i år har han inte fått målskyttet att lossna och jagar fortfarande säsongens första ligamål. 

IFK Mariehamn kommer till matchen, som tidigare nämnt, med en stor revanschlusta. Förra söndagen förlorade man med 2-1 mot serieledarna HJK inför nästan 1500 personer på Wiklöf Holding Arena. Trots en av säsongens bästa insatser, så räckte det inte till mot de mesta mästarna från Helsingfors. Adam Larsson noterades dock för andra matchen i rad i målprotokollet och måltjuven från Sverige har nu gjort totalt sex ligamål. Larsson var också ytterst nära att bli tvåmålsskytt förra söndagen, men hans sjudundrande frispark precis utanför straffområdet träffade kryssribban. 

Söndagens match mot FC Haka har avsparkstiden 18:30 på Wiklöf Holding Arena. Biljetter till matchen hittar du på IFKs hemsida, under fliken ”Biljetter”. Mot 3 viktiga poäng.

/Elis Åberg